h i r d e t é s

Ingyen laptop és mobilnet az iskolásoknak – csak nem Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ingyen laptop és mobilnet az iskolásoknak – csak nem Magyarországon

2020. április 17. - 06:52

A Magyarországnál semmivel sem gazdagabb Portugáliában minden gyereknek laptop, mobilnet és jogtiszta szoftver jár, ha nem tudják megoldani az otthoni internethozzáférést. - írja a borsod24.com.

A Magyarországnál semmivel sem gazdagabb Portugáliában minden gyereknek laptop, mobilnet és jogtiszta szoftver jár, ha nem tudják megoldani az otthoni internethozzáférést.

Egy Lisszabonban élő magyar apuka osztotta meg az ottani oktatási rendszerrel kapcsolatos tapasztalatait a 444.hu újságírójával. Azt írta:

Igazán szerényen oldották meg: emailben kérdezték meg, hogy megvan-e minden eszközük az internetezéshez. Ha nem, a tanárnál kell jelezniük a problémákat, hogy ne legyen olyan feltűnő. Utána a portán lehet felvenni az egyéni tanrendet és a »kisegítő eszközöket«. Ezek között van a laptop és a mobilnet is, meg a jogtiszta programok.

Az április 10-i portugál kormányülésen határozták el, hogy az esélyegyenlőség jegyében legkésőbb a következő tanév szeptemberi kezdetére minden iskolást ellátnak a távtanuláshoz szükséges laptoppal, mobilnettel, illetvea hozzá szükséges szoftverekkel. A felszerelések kiosztása azonnal el is indult, vagyis a valóságban már ennek a tanévnek az utolsó harmadában gépet kap sok rászoruló, akik így rendesen részt tudnak venni az oktatásban.

Portugália példája azért érdekes, mert egy Magyarországgal összehasonlítható országról van szó. A két ország fizikai mérete lényegében egyforma, népessége szinte megegyezik, és ami talán a legfontosabb, gazdaságilag is nagyon hasonlóan teljesít.

Portugália rendszerint egy-két hellyel Magyarország előtt van az országokat egy főre eső nemzeti össztermék alapján rangsorolt listákon, de az IMF számításai szerint a vásárlóerőparitáson (PPP) mért egy főre jutó GDP-ben már előrébb volt Magyarorsdzág 2019-ben, és a 2020-ra várt érték is magasabb

– írta a 444.hu.

borsod24.com