h i r d e t é s

Itt a bizonyíték! Létezik a naprendszerünk mása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt a bizonyíték! Létezik a naprendszerünk mása

2017. december 15. - 07:27

Létezik másik 8 bolygós rendszer.

a Kepler-90 rendszere a mi Naprendszerünkkel összehasonlítva - Fotó: NASA/Ames Research Center/Wendy Stenzel / Forrás: index.hu

A Google által fejlesztett mesterséges intelligenciával és a Nap körül keringő Kepler űrtávcsővel felfedezett egy, a mienkhez hasonlóan 8 bolygóból álló naprendszert a NASA. Eddig úgy hittük, hogy a mi rendszerünkben található a legtöbb bolygó, ez az első bizonyíték arra, hogy létezik másik, szintén 8 bolygóból álló naprendszer. A Kepler-90-nek elnevezett csillag, amely körül a bolygók keringenek, 2545 fényévre van a Földtől.

"A Kepler-90 csillagrendszer a mi naprendszerünk kicsinyített mása. Kisebb bolygók vannak belül, a nagyobb bolygók kívül, csak minden közelebb van egymáshoz" – mondta Andrew Vanderburg, a NASA egyik kutatója.

A NASA a sajtótájékoztató előtt közleményben tudatta, hogy a Kepler űrtávcső kutatási módszereit kombinálták a Google mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseivel, ezzel a tanulásra képes rendszerrel analizálták az űrtávcső által gyűjtött adatokat. 


Eddig a Kepler úgy fedezett fel bolygókat, hogy új adatokat gyűjtött be. Most viszont arról van szó, hogy a korábban összegyűjtött információkra engedték rá a mesterséges intelligenciát, és így bukkantak rá olyan, korábban észrevehetetlennek hitt mintázatokra, amikből ki tudták következtetni a bolygók létezését.

Tehát a NASA-nál gyakorlatilag megtanították egy programnak, hogyan kell hatalmas adathalmazok között bolygókra utaló mintákat találni, és ezekből a felfedezésekből hogyan lehet tanulni, és még újabb bolygókat felfedezni.

"Jól gondoltuk, hogy érdekes felfedezések bújhatnak meg a Kepler adatai között, amik arra várnak, hogy a megfelelő eszközzel kiemeljék őket"

– mondta erről Paul Hertz, a NASA asztrofizikai részlegének igazgatója.

A Kepler-90 rendszert már korábban ismerték, de eddig kevesebb bolygót találtak meg benne. A bolygóinak mindegyike közelebb van a csillagához, mint mi a Naphoz, ezért azok többségük túl forró az élet kialakulásához, ilyen a most felfedezett 8. bolygó is, a Kepler-90i, amelynek felszínén nagyjából 430 Celsius-fok van.

A felfedezéshez használt Kepler űrtávcsőt 2009-ben lőtték fel, azóta exobolygók, azaz a mi naprendszerünkön kívüli bolygók után kutat. Fellövése előtt nem lehetett tudni, hogy a mi rendszerünkön kívül mennyire gyakoriak a bolygók. Azóta a NASA már rengeteg távoli bolygót fedezett fel, a kutatók úgy hiszik, hogy szinte minden egyes csillaghoz tartozik legalább egy bolygó.

 

index.hu