h i r d e t é s

Itt vannak az első eredmények arról, hogy vált be a négynapos munkahét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Itt vannak az első eredmények arról, hogy vált be a négynapos munkahét

2023. március 31. - 11:04

A Libri-Bookline és a Magyar Telekom osztotta meg a tesztidőszak eredményeit. Ezek pedig azt mutatják, van akinek sikerült gyorsan az átállás és van, akinek nem. Szakemberek szerint rövid távon nem lesz világtrend a négynapos munkahét.

A Libri-Bookline öthónapos tesztidőszakra vezette be a négynapos munkahetet 2022. október 1-től a központi iroda 137 dolgozójának. A Magyar Telekomnál is pilot projektként zajlott a négynapos munkahét bevezetése.

Voltak elvárások, nem kevés, és volt számos nem várt kihívás is a bevezetés kapcsán, mondta Szeleczky Noémi, a Libri-Booklone HR igazgatója és Méry Katalin a Magyar Telekom ügyfélszolgálati vezetője a recruiTECH konferencián, amit a HRportál idéz.

Jó ötlet a 36 órás munkahét?

Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR vezetője elmondta: "ki ne vágyna arra, hogy háromnapos legyen a hétvégéje, csökkentett munkaidőben, heti 36 órát dolgozzon, ugyanazért a munkabérért."

Az elvárások egyértelműek voltak: azt várták, hogy tovább javul a munka-magánélet egyensúlya, csökken a kiégés veszélye, kisebb lesz a stressz, csökken az elvándorlás, a betegszabadságok száma, nő az elköteleződés, boldogabbak lesznek a munkavállalók és mindez bevonzza a tehetségeket.

Ugyanakkor a valóság az volt, hogy a kezdeti időszakban nőtt a stressz, hiszen kevesebb időben kellett ugyanannyi munkát elvégezni, vagyis a korábbi tempót növelni kellett, ez kezdetben fárasztónak és stresszesnek bizonyult.

Az átállás nem ment mindenkinek egyformán, aki nem elég reziliens vagy rugalmas, annak lassabban sikerült.

Méry Katalin a Telekomnál azt tapasztalata, hogy határozottan vonzóbb a cég, mert ezzel a lépéssel azt kommunikálja, hogy mernek kísérletezni, ami a jelöltek számára csábító. A Telekomnál először 150 munkavállaló vett részt a programban, ami az első időszak után 300-ra bővült. Egy ekkora szervezetben mindig vannak, akinek akadnak fenntartásai, éppen ezért fontos, hogy minél többet beszélgessenek a tapasztalatokról a vállalaton belül, és a résztvevők elmesélhessék saját megéléseiket azoknak, akik még nincsenek benne.

A szakemberek szerint fejleszteni kell a rezilienciát, és úgy vélik rövid távon nem lesz világtrend a négynapos munkahét, de ahogy a hatnapos munkahétről áttért a világ az öt napra, úgy ez lehet a következő lépés. Ehhez azonban a szabályozói környezetnek is változnia kell. (napi.hu)