h i r d e t é s

Jön a 3. hullám, távolodik a kilábalás?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Jön a 3. hullám, távolodik a kilábalás?

2020. november 27. - 06:03

Legkorábban csak a jövő év végére érheti el vagy közelítheti meg a magyar gazdaság teljesítménye a 2019-es szintet, de semmi sem lesz a régi.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A válság emelkedő trendje újra csökkenni kezd, ezzel a w alakú változás rajzolódik ki és eltolódik a 2019-es teljesítmény elérése további egy évvel. Remélhetőleg 2021 tavaszától nem kezdődik majd újabb visszaesés a járvány ismételt rohamával.

Mindenképpen igaz lesz az a már általános vélemény, hogy nem lesz a korábbihoz hasonló sem a gazdaság, sem a társadalom. Fokozottan előtérbe kerül majd az informatika, a robotizáció és változnak a foglalkoztatás eddig általános, megszokott formái is. Most úgy tűnik, hogy kedvező esetben a magyar gazdaság összesített teljesítménye 2021 végére tér majd vissza a 2019 évi szintjére - írja legfrissebb előrejelzésében a Policy Agenda.

A koronavírus-járványnak az év harmadik negyedétől kezdődött újabb hulláma ismét megváltoztatta korábbi - egyébként is bizonytalanul számított - előrejelzéseket. Megindult ugyan a járvány okozta válságból a kilábalás, így az előző negyedévhez képest a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült, de megérkezett a járvány második hulláma.

A gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,6 százalékkal csökkent, azonban az előző negyedévhez képest 11,3 százalékkal nőtt. A válság második hulláma következtében a gazdasági visszaesés és a kilábalás "w" alakú lesz. 2020-ban éves szinten várhatóan 7-8 százalékos a visszaesés, és 2021-ben is csak alacsony lehet a GDP növekedése. Az államháztartás GDP-hez mért aránya éves szinten várhatóan 8-9 százalék között alakul. A válság következtében az államadósság várhatóan 75 százalék körülire emelkedik.

Az ipari termelés 2020. január-szeptember időszakban 9,2 százalékkal esett vissza az előző évhez viszonyítva. Az összes ipari értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 9,5, és a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben. A negyedik negyedévben várható újabb gazdasági visszaesés következtében az ipari termelés visszaesése 2020-ban elérheti a 11-12 százalékot is. Az építőipari termelés visszaesése éves átlagban 8 százalékos lehet.

A turistaforgalom is meredek lejtőn van az első nyolc hónapban a vendégek száma 52,8 százalékkal, ezen belül augusztusban 33,8 százalékkal, a vendégéjszakáké 51,2 százalékkal, ezen belül a nyolcadik hónapban 33,2 százalékkal maradt el a 2019-ben mérttől. A bruttó árbevétel a kereskedelmi szálláshelyeken az első nyolc hónapban folyóáron 50,8, augusztusban 32,6 százalékkal volt kevesebbet, mint előző évben.

A fogyasztói árakat a magyar gazdaságban folyamatosan meglévő árnyomás tartja magasan. Erre utal a stabilan magas maginfláció és az élelmiszerárak tartósan magas szintje. Az EU-ban a fogyasztói árak szeptemberben 0,2 százalékkal nőttek, míg az eurózónában 0,3 százalékkal csökkentek a 2019 szeptemberihez viszonyítva. A magyar infláció a második legmagasabb az Európai Unió tagországai között. A Policy Agenda előrejelzése szerint 2020-ban a fogyasztói áremelkedés mértéke akár 104,2 százalék is lehet. Ez évben összességében a kiskereskedelem volumene 2 százalékkal csökkenhet.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a regisztrált álláskeresők száma szeptember végén 6 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal, és 80 ezer fővel, 32,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év kilencedik hónapjában a foglalkoztatók 26,8 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal, és 23,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel azelőtt. A szeptemberben bejelentett új álláshelyek közel kétharmada, 60,5 százaléka közmunka végzésére irányult.

napi.hu