h i r d e t é s

Kádár János orosz helytartó volt, vagy magyar államférfi?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kádár János orosz helytartó volt, vagy magyar államférfi?

2023. március 24. - 08:25

Kádár János magyar politikus volt, aki a második világháború után vált ismertté, és a Magyar Szocialista Munkáspárt vezetőjeként 1956 után Magyarország első számú politikai vezetője lett. 

Kádár János - Forrás: Alexey Fedoseev/RIA Novosti/AFP ImageForum

Kádár János magyar politikus volt, aki az 1956-os forradalom után került hatalomra Magyarországon. 1956 és 1988 között vezette az országot, előbb miniszterelnökként, majd a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkáraként.

Bár Kádár János barátságos kapcsolatot ápolt a Szovjetunióval, és Magyarország volt a Szovjetunió egyik szövetséges állama az időszakban, amikor ő vezette az országot, azonban Kádár János sosem volt az oroszok helytartója vagy bármilyen más idegen hatalomé. Kádár János politikája alapján a szocializmus útját kereső, független Magyarország vezetőjeként tekinthetünk rá.

Kádár János a hidegháború idején politikailag kiegyensúlyozott politikát folytatott, amely az ország kiegyensúlyozott fejlődését és az ország viszonyának javítását szolgálta az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval is. Bár Kádár János kormányzása alatt az ország kapcsolatai az Szovjetunióval is fontosak voltak, az orosz helytartó kifejezés nem felel meg a valóságnak, és tévesen jellemzi Kádár János szerepét és politikáját Magyarországon.