h i r d e t é s

Kánikulai meleg tombol ma, holnap viszont jön a lehűlés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kánikulai meleg tombol ma, holnap viszont jön a lehűlés

2020. május 11. - 06:15

Hétfőn délelőtt kissé felhős, napos időnek örülhetünk, jelentős csapadék nélkül. - írja az idojaras.hu.

Délután a napos időszakok mellett intenzív lesz a gomolyfelhő képződés. A Tiszántúli területek kivételéven többfelé várható záporeső, zivatar. Viharossá fokozódik a délnyugati szél. 26, 31 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Hétfőn egy markáns hidegfront éri el térségünket. A humánmeteorológiai helyzet rendkívül megterhelő. - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn a nap második felében északnyugat felől egy erős hidegfront érkezik térségünkbe.  A front napközben a dunántúli területeket és a középső tájakat érinti. A keleti és délkeleti országrészben az egekbe szökik a hőmérséklet, a kora délutáni órákban 30 fokos hőség sem kizárt!

A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi-és izomgörcsök. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben elsősorban a Dunántúlon intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet! A délnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik. A megerősödő légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet.

A front előtti területeken a 30 fokos hőségben intenzív melegfrontot jellemző tünetek jelentkezhetnek, gyakori lesz a migrén és a fáradékonyság. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő táplálkozásra és a folyamatos folyadékutánpótlásra, mert a hőség rosszullétet okozhat! 

Szabadtéri tevékenységeket a Tiszántúl kivételével sokfelé zavarhatja zápor, zivatar, a szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. A kialakuló záporok, zivatarok fülledt időt eredményeznek, az asztmások napján légszomj, nehézlégzés nehezítheti.

A közlekedés során a nedves útszakaszok és az erős oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás, ingerlékenység, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.