h i r d e t é s

Karácsonyi gaming: igazi családi élmény lehet a közös játék

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Karácsonyi gaming: igazi családi élmény lehet a közös játék

2020. december 25. - 07:17

Idén karácsonykor minden korábbinál több időt töltenek majd együtt a családok, a lelassult 2020-as év végén igazán meghitt ünnepekre számíthatunk. 

A bejgli és a töltött káposzta mellett idén ugyan csak a szűkebb család találkozhat, a karácsonyi időszak most mégis kivételesen jó alkalom lehet arra, hogy egy kicsit megújítsuk a hagyományos programelemeket. Ilyen újítás lehet, ha a társasjátékok mellett bevezetjük a családtagokat a digitális szórakozási lehetőségek világába. Az LG hazai képviselete most összegyűjtött néhány hasznos tanácsot ahhoz, hogy a közös játék garantáltan jó élmény legyen.

Ne csapjunk egyből a közepébe

Az idősebb korosztály számára a gaming univerzum teljesen idegen sőt, akár ijesztő is lehet, ezért mielőtt a kezükbe adnánk a kontrollert, érdemes egy kicsit beszélgetnünk velük arról, miért is olyan jó dolog a virtuális játék. A videojátékok gyors, kényelmes és könnyen elérhető lehetőséget teremtenek a közösségi kapcsolódásra, a versenyzésre és agyunk megdolgoztatására. Az online játékon keresztül kapcsolatban maradhatunk barátainkkal, szeretteinkkel és akár új ismeretségekre is szert tehetünk – a virtuális térben azok is társaságra lelhetnek, akik nem mozdulnak ki otthonról. Az ünnepek után akár online családi program is lehet a gaming.

Agytorna a kanapén ülve

Akik azt hiszik, hogy a játékok gyerekeknek valók, azoknak érdekesség lehet, hogy az akár egyedül is játszható memóriafejlesztő applikációk, játékok a kutatások szerint edzésben tartják az idősebbek gondolkodását – ezzel is érvelhetünk, ha a családtagok erősen idegenkednek a virtuális világtól. Az ír Lero kutatóintézet felmérése szerint a videojátékok a kognitív készségek széles skáláját - tanulás, emlékezés, gondolkodás, figyelem - fejleszthetik. Ez kifejezetten igaz az olyan akció kategóriába sorolható játékokra, mint például a Call of Duty, a League of Legends vagy a Fortnite. Ajánlhatjuk tehát mentális tornának is a gaminget. Már a karácsonyi időszakban, akár 1-2 hét alatt is sokat fejlődhet a kezdő játékosok figyelme, reakcióideje.

Tegyünk próbát

A virtuális szórakozásba és az akciójátékok világába bárki belekóstolhat a LG egyszerű játékával (https://ultragear.lg.hu), amivel azonnal tesztelhetjük reakcióidőnket. A játékban egy hirtelen megjelenő támadót kell semlegesítenünk egy klikkeléssel – a lényeg, hogy minél gyorsabbak legyünk. A weboldalon azonnali visszajelzést kaphatunk reakcióidőnkről. Még azok is, akik először teszik próbára magukat, többször próbálkoznak majd – ezzel pedig gyorsan megérezhetik azt a sikerélményt, amit az okoz, ha felülmúljuk magunkat.

Második szint

A kezdeti nehézségek után elkezdődhet a verseny. Hasznos tippeket adhatunk a kezdőknek, hogy még gyorsabb és ügyesebb játékossá váljanak. Gyorsan megmutatkozhat ugyanis, hogy mennyire jót tesz éberségünknek a mozgás, a folyadékfogyasztás vagy az, ha nem közvetlenül az ünnepi ebéd után ülünk le játszani. Mindez hosszú távon is fontos tanulságokat hordozhat és motivációt adhat, hiszen az egész évet bezártan töltő családtagok újra megérezhetik, milyen pozitív hatással van rájuk egy aktív, mozgalmas és izgalmas tevékenység.

Gaming eszközök kezdőknek és profiknak

Ahhoz, hogy a gaminggel ismerkedő családtagok egyedül kipróbálják magukat a játékban, elegendő egy belépőszintű, átlagos személyi számítógép, egy egér alátéttel, egy kényelmes billentyűzet, egy átlagos mikrofonos fejhallgató vagy headset és stabil internetkapcsolat. Kezdőként is érdemes egy minimum 27 hüvelykes és legalább FullHD felbontású, lehetőleg IPS monitort használni, hogy a játékban tényleg elmerülhessenek. A haladó játékosok számára pedig a lehetőségek száma szinte korlátlan. Az LG UltraGear monitor termékcsaládját például profi játékra tervezték: e név alatt találjuk meg a világ első 1ms válaszidejű 4K IPS monitorát, a 27GN950-et is, amely a gyors válaszidőt 144 Hz-es képfrissítéssel támogatja. A kijelzőt maga az NVIDIA tesztelte, így ez egy hivatalosan is minősített G-SYNC® kompatibilis monitor, ami szakadozásmentes képmegjelenítést és gördülékeny játékélményt kínál. Azok, akik próbáltak már ilyen gyors válaszidejű monitort tudják, hogy a gyors reakció nem csak rajtunk, hanem az eszközeinken is múlik – a kettő együtt pedig komoly versenyelőnyt jelenthet a játékban.