h i r d e t é s

Kártyával fizet? Komoly változások jönnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kártyával fizet? Komoly változások jönnek

2018. január 08. - 07:14

A jelenlegi előírások szerint a bankkártya letiltását megelőzően negyvenötezer forintig a kártyabirtokosnak kell viselnie a kárt, ez az összeg hamarosan 15 ezer forintra olvad - írta az Azénpénzem.hu.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Január 13-tól hatályosak a tavaly ősszel bejelentett új pénzforgalmi szabályok. Így a jövőben a bankkártya ellopását, eltűnését, bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni. A letiltás feloldására is ugyanezt írja el a jogszabály. Ez azonban csak elsőre tűnhet annyira jónak. Valójában ugyanis a költségmentesség csak magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj marad, sőt még nőhet is.

Az is roppant előnyös változás, hogy kártya, illetve például az ahhoz tartozó pin-kód ügyfél megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli - írta a portál.

Ráadásul a kártyapótlás díja kisebb lesz. A bankok ugyanis legfeljebb a pótlással összefüggésben ténylegesen és közvetlenül felmerülő költséget számíthatják fel. Például az OTP-nél ez azt jelenti, hogy a Mastercard standard és Visa classic kártyák pótlásáért a mostani 3629 forint helyett 1,4 ezer forintnál is kevesebbet kell majd fizetni. A letiltási díj viszont ugyanekkor 6,1 ezer forint fölé emelkedik.

Az új szabályokkal bővítik azon esetek körét, amikor az elveszett vagy ellopott kártya miatti károkból egyetlen fillért sem terhelhetnek az ügyfelekre. A jelenlegi előírások szerint a tiltást megelőzően 45 ezer forintnak megfelelő összeg mértékéig a kártyabirtokosnak kell viselnie a kárt. Ez az összeg a jövő héttől már csak 15 ezer forint lehet - olvasható az Azénpénzem.hu-n. (napi.hu)