h i r d e t é s

Kényelem a munkahelyen? Igen!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Kényelem a munkahelyen? Igen!

2024. április 24. - 11:54

Tudta, hogy az ébren töltött időnk legalább negyed részét a munkahelyünkön töltjük, és emiatt fontos, hogy a munka, amennyire csak lehet, kényelmes legyen? Több szempontból sem mindegy, hogy milyen körülmények között dolgozunk.

Forrás: apisz.hu

Munkavégzés kényelmesen?

Igen. Kutatások szerint, minél jobban érzi valaki magát a munkahelyén, annál hatékonyabban lesz képes a feladatait ellátni. Az Ápisz irodabútor kínálatában Ön is megtalálja azon darabokat, amelyekkel ez megvalósítható. Ilyenek például MAYAH „Flow” székek is, amelyek megkönnyítik az irodai munkát.

Bár elsőre a munka és a kényelem között összefüggést találni meglehetősen nehéznek tűnhet, de ha belegondolunk, igenis van köztük kapcsolat. Nem mindegy, hogy egy ergonomikus széken ülve kell napi 5-6 órát töltünk a számítógép előt vagy egy hokedlin…

Irodai munka: az ülőmunka veszélyei egyre fenyegetőbbek

Az irodai munkának bizonyítottan számos hátránya lehet, pláne, ha nem teszünk semmit ellene. A legnagyobb kockázatot egészségügyi szempontból a mozgás hiánya, a számítógéppel dolgozóknál a monoton ismétlődő mozdulatok, a rossz testtartás jelenti.

Például:

  • Megnő a mozgásszervi panaszok és elváltozások kialakulásának esélye: felléphet kéz-, kar-, hát- és nyakfájdalom. Gyakoribb az íngyulladás, az ínhüvelygyulladás, a kéztő alagút szindróma, a nyáktömlő-gyulladás, a könyökízületi gyulladás, az izomfájdalmak, ami még súlyosabbá válik, ha a munkakörülmények nem lesznek optimálisak.
  • Kialakulhat látásromlás.
  • A mentális megterhelés okán pszichés zavarok alakulhatnak ki.

Milyen egy optimális irodai szék?

Azontúl, hogy ergonomikusnak kell lennie, az sem mindegy, hogy milyen alapanyagból készült: bár a bőr, műbőr ülés könnyebben tisztítható, de kisebb a légáteresztő képessége. A használatuk során arra is figyelni kell, hogy megfelelő módon üljünk, és a vérkeringés ne csökkenjen a lábaszárainkban.

Lényeges paraméter a szék magassága (azaz a térdhajlat talajtól mérhető magassága), az ülésmélysége, az ülés szélessége és a háttámasz magassága (fontos elvárás, hogy egyidejűleg támassza meg a hátunk különböző részeit, különösen tekintettel a derekunk megtámasztására) – ezeknek lehetőleg állíthatónak kell lenniük.

Az ülési szög is lényeges jellemző, hiszen befolyásolja a vérkeringés akadálytalanságát. Javasolt az irodai gurulós szék alkalmazása, mert lehetővé teszi, hogy munka közben könnyen és gyorsan el lehessen mozdulni a számítógéptől.

A munkahelyi környezet kialakításában kardinális kérdés a kényelem

A megfelelő ülőalkalmatosság alkalmazása nemcsak az esztétikai szempontok miatt fontos, hanem az egészség és a produktivitás szempontjából is. A nem megfelelő szék használata károsíthatja az egészségünket, hát- és derékfájást, gerincproblémákat okozhat. Emellett negatív hatást gyakorol a munkavégzés hatékonyságára is.

Az ideálisan kialakított munkakörnyezet viszont csökkentheti a stresszt és segíthet az idegrendszer kiegyensúlyozásában. Válasszon megfontoltan irodabútorokat!