h i r d e t é s

Kitálalt egy magánkút: a Mol elhallgatta a döntését?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kitálalt egy magánkút: a Mol elhallgatta a döntését?

2022. november 21. - 04:51

Amellett, hogy üzemanyagot sem szállít majd, állítólag erről nem is értesítette hivatalosan viszonteladóit a Mol – legalábbis egy kis benzinkút tulajdonosa szerint. A társaság cáfolja, hogy ez valóban így történt volna.

A kép illusztráció! - Forrás: haszon.hu

Miközben a Mol a héten bejelentette, hogy a jövő héttől több kis benzinkútra sem szállít üzemanyagot, az egyik – a neve elhallgatását kérő – érintett kúttulajdonos a Hvg.hu-nak azt nyilatkozta, a mai napig nem kaptak hivatalos tájékoztatást a szállítási szerződések felfüggesztéséről az állami olajvállalattól, ahogy több másik kút is így járt.

A lapnak megszólaló üzemeltető elmondása szerint

  • megkeresésére a Mol üzletkötője azt felelte, nincs jelentősége a dokumentum meglétének, mert „úgysem szállít a cég”,
  • a benzinárstop bevezetésekor valószínűleg az állam arra kötelezte a Molt, hogy minden hozzá forduló partnerrel szerződést kössön, amit meg is tett, de egyrészt a partnerek előre utalnak (három százalékos többlettel, amit csak később kapnak vissza), másfelől ellátási garanciát sem vállal a 2023 áprilisáig meghosszabbított megállapodásokban,
  • továbbra is 30-35 százaléknyi üzemanyag hiányzik a hazai ellátásból, mióta leállt az árkülönbség miatt az import.

Hozzátette, szerinte a kis kutak kényszerű bezárása rengeteg bírósági pert szül majd.

A portál megkereste a Molt, mely a válaszában hangsúlyozta, hogy az országos ellátás biztosítása érdekében volt szükséges a lépés, de az érintett 194 viszonteladóval szemben nincs is kiszolgálási kötelezettsége. Ez az összes hazai töltőállomás 10 százalékát érinti, mely szeptemberben a hazai viszonteladói piac igényének 2,5 százalékát vásárolta meg – írta a Mol.

A Mol azt is megerősítette, hogy bár az átmeneti intézkedések határozatlan időre szólnak, minden héten felül fogják vizsgálni az ellátási stratégiát, miközben teljesítik szerződéses kötelezettségeiket. A társaság a névtelen kúttulajdonos állítását is cáfolta, állítva, hogy előzetesen, írásban értesítettek minden érintettet. (vezess.hu)