h i r d e t é s

Komoly gyógyszerhiány jöhet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Komoly gyógyszerhiány jöhet

2022. december 08. - 10:38

A koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és az energiaválság egyaránt komoly nehézségek elé állította a világot, és ezt a gyógyszergyártók is megérezték. A szektor szereplői most kongatni kezdték a vészharangot: uniós szintű gyógyszerhiánytól tartanak.

Fotó: M. Schmidt János/Népszabadság/archív

A gyógyszergyárakat is csapásként érték a gazdasági nehézségek, azok közül is az energiakrízis most a legfájóbb – írta az Index. „Ez óriási problémát jelent a hazai gyártóknak. Termelési és logisztikai költségeik nagymértékben függnek az energiaáraktól. Ezeken túl további terhek is nehezednek a gyártók vállára. Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, és ehhez még hozzáadódik a gyenge forintárfolyam, illetve a magas infláció” – nyilatkozta a lapnak Greskovits Dávid, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnöke.

Hozzátette, a gyógyszer-finanszírozással kapcsolatos problémák, vagyis a gyógyszerárak mesterségesen alacsony szinten tartása a legnagyobb csapás a gyártóknak. Ezen a téren tehát sürgő reformra lenne szükség.

Nagy baj lehet

A gyógyszergyártók egyébként nem csak itthon kerültek nagy bajba: uniós szintű gyógyszerhiánytól tartanak a szektorban. A nehezen elérhető gyógyszereket felsoroló listán viszont egyelőre szinte kizárólag nem vényköteles, úgynevezett OTC-készítmények és generikus gyógyszerek szerepelnek, amelyek helyettesítőit még meg lehet vásárolni a patikákban. A betegek tehát továbbra is biztonságosan folytathatják a számukra szükséges terápiát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy mielőtt bárki helyettesítő készítményt kezdene szedni, mindenképpen konzultáljon a váltásról orvosával, vagy legalább egy gyógyszerésszel!

Ez a baj az árakkal

„A gyógyszerek árazása jelentősen eltér más fogyasztási cikkekétől, ahol a gyártók, forgalmazók szabadon döntenek a termék áráról. Ennek eredménye, hogy rengeteg olyan gyógyszer van a piacon, amely az ellátás szempontjából létfontosságú, de áruk hosszú évek alatt nemhogy nem nőtt, sőt sok esetben még csökkent is” – számolt be róla az Index. A MAGYOSZ számításai szerint a 2008-ban már forgalomban lévő és a mai napig elérhető, csaknem 1700 támogatott gyógyszer ára 13 év alatt – 2021-ig – átlagosan 20,5 százalékkal csökkent

Arra egyébként már az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) is felhívta a figyelmet korábban, hogy a rugalmatlan magyar gyógyszerbefogadási és -finanszírozási rendszer a jelenlegi körülmények között már nem fenntartható, és változás nélkül gyógyszerellátási gondokhoz vezethet. Emellett nemzetközi szervezetek is arra számítanak, hogy az elkövetkezendő 10 évben jelentősen fokozódhat a gyógyszerhiány. (HáziPatika)