h i r d e t é s

Koronavírussal kapcsolatos álhíreket terjesztett a brazil elnök, több videóját törölték

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Koronavírussal kapcsolatos álhíreket terjesztett a brazil elnök, több videóját törölték

2021. július 24. - 07:55

Szigorú irányelveket vezetett be korábban a YouTube a koronavírussal kapcsolatos álhírek és tévinformációk kapcsán, melynek most Jair Bolsonaro látta kárát.

Jair Bolsonaro, brazil elnök - Forrás: Tacianna Lopes

A brazil elnök már korábban is felhívta magára arra a figyelmet, hogy a koronavírussal kapcsolatban olyan állításokat tett, amelyek felháborították a közvéleményt. Nem egyszer mondta, hogy nem súlyosabb, mint egy influenza, egyszer pedig megmondta a braziloknak, hogy „ne nyavalyogjanak” a sok haláleset miatt.

A YouTube pedig most több videóját is letörölte Bolsonarónak, de indoklásuk szerint ennek nincs köze a politikához, minden videót alaposan megvizsgáltak, mielőtt törlésre kerültek – számolt be róla a The Hill.

A platform szóvivője az amerikai hírportálnak nyilatkozva indokolta meg, hogy az elnök többször is beszélt arról, hogy a hidroxiklorokin és az ivermectin kiválóan alkalmas arra, hogy megelőzze és kezelje a koronavírust, ami mivel indoklásuk szerint nem alátámasztott, így álhírnek minősül.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy bár a hidroxiklorokin esetében ez bizonyított, az ivermectin esetében nem kétséget kizáróan bizonyított, hogy nem hatásos, korábban több arra utaló jel volt, hogy az ivermectin rendkívül hatásos, például Mexikóban.

A YouTube irányelvei szerint azonban az ivermectinről és a hidroxiklorokin koronavírusra tett hatásairól beszélni nem szabad, így az volt az egyik sérelmes pont Bolsonarótól. A másik az volt, hogy többször azt állította, hogy a maszk nem véd meg a vírustól, az pedig szintén álhírnek minősül az irányelvek szerint.

A szóvivő kijelentette, hogy az irányelveiket nem hasraütésszerűen alkották meg, a helyi és globális egészségügyi hatóságok iránymutatásaihoz alkalmazkodnak a platformon is, amelyet folyamatosan, az új információkkal szoktak frissíteni. (liner.hu)