h i r d e t é s

Külföldi pénzt kapott, mégsem került feketelistára Felcsút

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Külföldi pénzt kapott, mégsem került feketelistára Felcsút

2018. június 12. - 13:01

Az alapítvány a beszámolója szerint 20 millió forintot kaptak az UEFA-tól. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: kblog.hu

Beszámolója alapján tavaly húszmillió forintos támogatást kapott az Európai Labdarúgó-szövetségtől (UEFA), mégsem regisztrált külföldről támogatott szervezetként a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány

szúrta ki a K-Monitor.

A portál felidézi, hogy miközben az átirányított társasági adó ügyében a kormány sokáig erősködött, hogy nem közpénzről van szó, ezért nincs szükség nagyobb átláthatóságra, a nemzetközi támogatások esetén épp az átláthatósággal indokolták, hogy civileket a „külföldről támogatott szervezet” bélyeg viselésére kötelezzék.

A regisztrációt sokan megtagadták vagy elmulasztották, de mivel a beszámolók nyilvánosak, beazonosítható, kik kaptak nemzetközi eredetű forrást. Ilyen az Orbán Viktor miniszterelnök által által alapított A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány is, amely beszámolója szerint 20,4 millió forintot kapott az UEFA-tól eszközbeszerzésre, azzal az indokkal, hogy az akadémiáról kikerülő növendékek első osztályú csapatba kerülhessenek.

A 2017-ben elfogadott, „a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvény szerint a sportegyesületeknek (és az egyházaknak) nem kell feliratkozniuk a feketelistára, ha külföldi támogatást kapnak. Az alapítványok azonban nem kaptak ilyen mentességet, vagyis az akadémiának is regisztráltatnia kellett volna magát „külföldről támogatott szervezetként”.

 nepszava.hu