h i r d e t é s

Lakhatónak tűnő bolygót találtak a Naprendszeren kívül

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lakhatónak tűnő bolygót találtak a Naprendszeren kívül

2022. szeptember 08. - 16:38

Az LP 890-9 jelű csillag körül két olyan bolygó is kering, amelyek alkalmasak lehetnek az életre.

Forrás: Mark Garlick

Két olyan bolygót fedeztek fel a kutatók, amelyek potenciálisan lakhatónak tűnnek – közölték az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban megjelent publikációban. A két sziklás bolygó a Földnél valamivel nagyobb, és egy vörös törpecsillag körül keringenek.

Az egyik az LP 890-9b: ezt korábban már észlelték, ám eddig alig tudtak róla valamit a tudósok. A másik az LP 890-9c. A két planéta az LP 890-9 jelű csillag körül kering, ami nagyjából 100 fényévre van a Földtől.

A számítások szerint az LP 890-9b körülbelül 30 százalékkal lehet nagyobb, mint a Föld, és 2,7 nap alatt kerülheti meg a csillagát. Az LP 890-9c 30-40 százalékkal lehet nagyobb a planétánkál, és 8,4 napba kerül, mire befejezi pályáját a vörös törpe körül. A bolygó további különlegessége, hogy az egyik felén mindig nappal van, a másikon pedig mindig éjszaka.

Ennek ellenére a kutatók úgy vélik, ez lehet a második leginkább lakható bolygó a TRAPPIST-1e után, amint a Naprendszeren kívül fedeztek fel.

A szakemberek azt remélik, a James Webb űrteleszkóp segítségével tanulmányozni tudják majd a klímáját és a légkörét is. (hvg.hu)