h i r d e t é s

Legalizálják a kannabiszt Luxemburgban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Legalizálják a kannabiszt Luxemburgban

2021. október 23. - 16:00

Az országban hamarosan büntetlenül lehet termeszteni és fogyasztani marihuánát, de szigorúan csak a négy fal között. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Luxemburg Európában elsőként legalizálja a kannabisz termesztését és használatát. A lazítással a kormány célja, hogy távol tartsa a fogyasztókat az illegális piacoktól - írja a Guardian.

A lap beszámolója szerint a jogszabály értelmében a 18. életévüket betöltött személyek háztartásonként legfeljebb négy kannabisznövényt termeszthetnek legálisan személyes használatra. Csak beltéren, kültéren, az erkélyen, a teraszon, vagy éppen a kertben lehet nevelgetni a palántákat.

A vetőmagok kereskedelme is engedélyezett lesz, a fő pszichoaktív összetevő, a tetrahidrokannabinol (THC) függetlenül annak mennyiségétől és hatóanyag-tartalmától. Ezeket meg lehet venni majd a boltokban, online vagy éppen importálni. A tervek szerint a kereskedelmi célú vetőmagok hazai előállítását is lehetővé tennék, azonban az erre vonatkozó terveket a járvány miatt csúznak.

A kabinet pénteki bejelentése alapvető változásokat fog hozni ezen a területen, mivel kiderült, hogy a tiltással nem lehet megakadályozni a fogyasztást. Az elképzelések szerint az államilag szabályozott termelés és forgalmazás rendszere biztosítja a termék minőségét, az értékesítésből származó bevételeket pedig "elsősorban a függőség széles körű megelőzésére, oktatásra és egészségügyi ellátására fordítják" - közölték kormányzati források. A törvény felülvizsgálatának általános kereteiről két évvel ezelőtt állapodtak meg a liberálisok, a szociáldemokraták és a zöldek közötti koalíciós megállapodásban.

Ezzel a lépéssel Luxemburg csatlakozik Kanadához, Uruguayhoz és ahhoz a tizenegy amerikai államhoz, melyek figyelmen kívül hagyják a kábítószerek ellenőrzéséről szóló ENSZ-egyezményt. Utóbbi arra kötelezi az aláírókat, hogy korlátozzák "kizárólag orvosi és tudományos célokra a kábítószerek, köztük a kannabisz előállítását, gyártását, kivitelét, behozatalát, forgalmazását, kereskedelmét, foglalkoztatását és birtoklását".

A változtatások lényege, hogy Luxemburgban az otthoni marihuánafogyasztás lesz teljesen legális - Európában elsőként. A füvezés még Hollandiában is technikailag illegális, noha amennyiben valaki rekreációs célra sodor magának egy spanglit, azt nem büntetik meg. (nepszava.hu)