h i r d e t é s

LEGO Csoport: Veszélyben a játékidő!

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam
a- a+

LEGO Csoport: Veszélyben a játékidő!

2023. szeptember 23. - 10:05

A vállalat felméréséből kiderült többek között, hogy a magyar szülők úgy gondolják, kevesebbet játszanak gyermekükkel ma, mint régen

  • Az új, magyar szülők bevonásával készült nemzetközi felmérés eredményei alapján a gyerekek egyharmada (32%) kevesebb időt tölt játékkal, mint amennyit a felnőttek az okostelefonjuk görgetésével.
  • A játék kulcsfontosságú a gyerekek fejlődésében, hogy fejlesszék „szupererejüket”, képességeiket, amit hasznosítani tudnak a jövőben is.
  • A LEGO Csoport arra ösztönzi a családokat, hogy a gyermekek fejlődése érdekében helyezzék előtérbe a játékot, különösen, miután kiderült, hogy a szülők 70%-a teljesítményalapú tevékenységeket választ a játékidő helyett.
  • A kampányban olyan inspiráló személyiségek vesznek részt, mint Tan France, Naomi Watanabe, Bindi Irwin és Stephanie Beatriz, akik gyerekkori játékaiknak tulajdonítják azokat a készségeket, amelyek szerepet játszottak sikereik elérésében.

A LEGO Csoport bejelentette új, ”A játék a te szupererőd” kampányát, amelynek célja, hogy felhívja a  figyelmet a gyermekek körében világszerte tapasztalt csökkenő játékidőre. A LEGO Csoport az ismert személyiségekből álló globális ’Játékosztaggal’ összefogva arra bátorítja a családokat, hogy játsszanak újra többet, hiszen a játék nagyon fontos szerepet tölt be a gyermekkori fejlődésben, emellett kiváló szórakozást és kikapcsolódást jelent az egész család számára.

A kampány egy nemrégiben készült globális tanulmányból merít, amely szerint a gyerekek átlagosan a hetük mindössze 2%-át, azaz 7 órát töltenek játékkal, ebből minden harmadik gyermek (32%) pedig kevesebb mint három órát. Összehasonlításképpen egy átlagos felnőtt heti 26 órát tölt az okostelefonján görgetéssel, ami átlagosan több mint 3,5 órát jelent naponta . A magyar adatokból az is kiderül, hogy 5-ből 3 szülő úgy gondolja, nem játszanak már annyit a gyerekükkel, mint korábban szoktak. Az egyre kevesebb játékidő a szakértők szerint aggodalomra ad okot, mivel az meghatározó szerepet játszik a gyermekek kognitív képességeinek és általános jóllétének kialakításában, és ami a legfontosabb, abban, hogy jól érezzék magukat.

A tanulmány azt is kiemelte, hogy a szülők 70%-a a szabad játék helyett a teljesítményalapú tevékenységeket részesíti előnyben gyermeke számára, mert úgy gondolják, hogy ez nagyobb sikerhez vezet majd a jövőben. A felnőttek leggyakrabban a sportklubokat, a nyelvtanulást és a korrepetálást választják a játék helyett. A magyar gyerekek átlagosan három iskolán kívüli, szabadidős tevékenységen vesznek részt egy héten.

Dr. Paul Ramchandani, a Cambridge-i Egyetem játékprofesszora szerint: "A gyermekek számára óriási értéket jelentenek az olyan aktivitások, amelyek segítik őket tudásuk és különböző készségeik fejlesztésében, de a játék valami igazán különlegeset nyújt a gyerekeknek. A játékon keresztül a gyerekek olyan alapvető készségeiket erősítik, amelyek fejlődésük, tanulásuk és növekedésük más területein is támogatják őket. Ha a gyermeknek elég ideje van a játékra, olyan készségeket fejleszthet, mint többek között a kreativitás, az önbizalom, a problémamegoldás és a kommunikáció, amelyek későbbi életük során is segítik majd őket abban, hogy teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket”.

A szülők 57%-a válaszolta, hogy gyermekük több időt fordított az elmúlt három évben a teljesítményalapú tevékenységekre, ami gyakran a játékidő rovására ment. Alero Akuya, a LEGO Csoport márkafejlesztésért felelős alelnöke elmondta: "Ha nem ismerjük fel, hogy a naponta megfelelő mennyiségű játékidő biztosítása elengedhetetlen a gyerekek jólléte és jövőbeli sikerei szempontjából, akkor a fiatal felnőttek generációja nélkülözni fog számos létfontosságú készséget. Ezzel a kampánnyal az a célunk, hogy a felnőttek körében újraértelmezzük a játékot és annak előnyeit, és arra bátorítsuk őket, hogy a játék újra prioritás legyen családi életükben. Ugyanolyan fontosnak kell lennie, mint az esti mese olvasása vagy a helyes táplálkozás az egészségük érdekében."

A kampány elindításához a LEGO Csoport a kulturális élet ismert személyiségeit kérte fel, akik gyerekkori játékaiknak tulajdonítják azokat a készségeket, amelyek segítették őket abban, hogy elérjék álmaikat. A ’Játékosztag’, vagyis Tan France, Naomi Watanabe, Bindi Irwin és Stephanie Beatriz megosztja, hogy a játék milyen egyedülálló szuperképességeket adott nekik, és miért hisznek abban, hogy a játéknak minden gyermek számára prioritást kell élveznie.

Tan France divattervező és vállalkozó például így nyilatkozott: "Fiatal fiúként, aki az Egyesült Királyságban, Doncasterben nőtt fel, távolinak tűnt az a gondolat, hogy eljussak oda, ahol ma tartok. Nem is sejtettem, hogy a szobámban játék közben elsajátított készségek közvetlen hatással lesznek a későbbi életemre. A játék segített elképzelni a végtelen lehetőségeket, lehetővé tette, hogy másképp lássam a dolgokat, és felfedezzem a helyemet a világban. A karrierem nagy része abból áll, hogy a végtelen képzelőerő érzését a felnőttekbe is beleneveljem; néha azt kívánom, bárcsak visszatekerhetném az idő kerekét, hogy bátorítsam az embereket arra, hogy a játékon keresztül induljanak saját kalandokra" - mondta.

Az ismert krokodilvadász, Steve Irwin lánya, a szenvedélyes természetvédő Bindi Irwin számára a gyermekkori játék a másokkal és az őt körülvevő világgal való kapcsolatteremtés erejét jelentette: "Gyermekként az állatok és a természet iránti szeretetemhez a játékon keresztül kapcsolódtam. Saját képzeletbeli világokat találtam ki, ahol együtt szaladgáltam az állatokkal. Minden fajta állattal szerettem volna megismerkedni, és többet megtudni róluk. Apukám épített nekem egy faházat, ahol játszhattam és ez volt a kedvenc helyem az egész világon. Ott lehettem vad gyerek! Vadon élő állatokkal körülvéve, a patak mellett, ott éreztem a legjobban, hogy kötődöm a természethez és apámhoz. Ez a kapcsolat jelentett számomra mindent, és ez felnőtt koromban is megmaradt. A világom most a vadvilág megőrzése körül forog, és másokat is arra bátorítok, hogy vigyázzanak a Földünkre, és értsék meg, hogy mindannyian kapcsolatban állunk egymással."

A kampányhoz kapcsolódóan a LEGO Csoport kisfilmjében Jane Lynch hollywoodi színésznő egy munkamániás vezérigazgatót alakít, aki a gyerekek segítségével megtapasztalja, hogy a játék milyen hatással van az alkalmazottaira, és rájön a játék előnyeire. A kisfilm játszható, és tele van vicces utalásokkal; a nézők a LEGO.com oldalon játszhatnak és találhatják meg saját játékos szupererejüket.

Még több információ a kampányról és “A játék a te szupererőd” kisfilm: LEGO.hu/SuperpowerOfPlay.

A játék nem csak a gyermekek számára hasznos. A szülők 95%-a szerint a játék az egész családot boldogabbá teszi, erősebb családi kötelékeket épít és javítja a közérzetet. A LEGO Csoport tudja, hogy a családok időbeosztása tele van olyan mindennapi kötelezettségekkel, mint például a hosszú munkaidő (31%) és a házimunka (28%), ami a szülők szerint a családi játék legnagyobb akadálya . A LEGO Csoport és a ’Játékosztag’ a 2023. október 12-i A játék világnapjával hívja fel a figyelmet arra, hogyan lehet a játékot a legzsúfoltabb napirendbe is beilleszteni.

 

Dataai.com (2022. január 12.): The State of Mobile in 2022

LEGO Play Well Report 2022

LEGO Play Well Report 2022