h i r d e t é s

Lehet, hogy kamu, de mintha az Anonymus a kormány ellen fordulna

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Lehet, hogy kamu, de mintha az Anonymus a kormány ellen fordulna

2022. március 28. - 06:34

A magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is a Kreml trójai falovaként viselkedik Európában, mondja a vasárnap közzétett figyelmeztető videóban a maszkos ember.

A magyar kormányt és a magyar miniszterelnököt fenyegető felvétel jelent meg vasárnap az interneten. A Streamable videómegosztóra feltöltött videóról egy az rtl.hu egy levélből értesült.

A levél erről a Mailfence tikosított címről érkezett: [email protected], a feladó neveként Anon Ce van feltüntetve, ami mintha a francia annonce, azaz bejelentés szóra utalna, de az is lehet, hogy a Ce közép európát (Central Europe) jelöli. A levél adataiból nem derül ki semmi a küldő személyéről.

 

A levél szövege magyarra fordítva:

Üdvözlet a Szabad Világ polgárainak,
Ez egy üzenet Anonymoustól.
Minden országnak és vállalatnak fel kell hagynia az ukrajnai háború támogatásával. Mindazok, akik továbbra is üzletelnek Oroszországgal, vagy hatalmukkal támogatják a Kremlt, felelősek a civilek meggyilkolásáért.
A Vlagyimir Putyint még mindig támogató országok közül a magyar kormány a legkiemelkedőbb.
Annak ellenére, hogy az EU és a NATO tagja:
Megvétózzák és blokkolják az Oroszország elleni szankciókat, és megpróbálnak lassítani vagy megakadályozni minden ellenintézkedést.
Nyíltan terjesztik a Kreml propagandáját.
Ennek a háborúnak véget kell vetni.
Üzenetünk a videóban. Letölthető.
https://streamable.com/xwqvbn

A videót letöltve és megvizsgálva szintén nem derül ki semmi a küldő személyéről, a file metaadataiból sem a készítés helye, sem a dátuma nem olvasható ki.

Az Anonymousnak tulajdonított YouTube-csatornán egy hónappal ezelőtt jelent meg hasonló képvilágú videó, amiben a nemzetközi hekkercsoport Vlagyimir Putyint fenyegette meg az ukrajnai háború miatt. A fenti videó egyelőre nem jelent meg ezen a csatornán, ahogy az Anonymous Twitter fiókján, a YourAnonNews-on sincs nyoma és nem bukkant fel a szervezethez köthető egyik Twitter-fiók posztjai között sem. A fentiek alapján egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az Orbán-kormányt fenyegető videó valóban a központ nélküli, lazán szövetkező csoportokból álló szervezettől származik-e.

 

A videó hangsávja angol nyelvű, a gépi hang szövege magyarra fordítva így hangzik:

Üdvözlet a Szabad Világ polgárainak. Az ukrajnai háború kezdete óta a világ legtöbb országa és vállalata elkezdte megszüntetni politikai és üzleti kapcsolatait Oroszországgal. Úgy véljük, hogy ebben a helyzetben az egyetlen erkölcsös dolog, amit tehetünk, hogy abbahagyjuk Vlagyimir Putyin háborújának bármilyen támogatását. Minden vállalat és ország, amely továbbra is támogatja Oroszországot, támogatja háborús bűntetteit és az ártatlan civilek meggyilkolását Ukrajnában. Felelősségre fogják vonni őket tetteikért. 

A magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök eközben továbbra is a Kreml trójai falovaként viselkedik Európában, és blokkol minden olyan akciót, amely az ukrán népet és az Oroszország elleni szankciókat támogatja. Maguknak kell eldönteniük, hogy kivel állnak. Ne tétovázzanak, hogy szankciókat vezessenek-e be vagy sem. Ne tétovázzanak, hogy leállítsák-e a kereskedelmet Oroszországgal vagy sem. Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy döntsenek végre. Ennek a háborúnak véget kell vetni. Ne legyenek tovább a Kreml trójai falova. Ne legyenek tovább Vlagyimir Putyin bábja. Ne terjesszék tovább az orosz propagandát. 

Ez egy figyelmeztetés. Névtelenek vagyunk. Egy légió vagyunk. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Számítsatok ránk.

Az Anonymous nemzetközi hackercsoport az Ukrajna elleni háború kitörése óta nagyon aktív. Egy hónappal ezelőtt videóüzenetben azzal fenyegették meg Vlagyimir Putyint, hogy összehangolt támadást indítanak ellene, nyilvánosságra hozzák a háborús bűnös, gyermekgyilkos orosz elnök minden titkát. A videóüzenettel párhuzamosan több hozzájuk kötődő Twitter-fiókon is bejelentették, hogy kiberháborút indítanak Oroszország ellen. 

Az azóta eltelt időben több kibertámadásról is érkezett hír. Február végén például meghekkeltek egy rakás hivatalos orosz honlapot, köztük a Kremlét is, több orosz tévécsatorna rendszerét is feltörték, ukrán zenéket, cenzúrázatlan híreket nyomtak be adásba, március elején ugyenezt megismételték az állami adókkal is. Meghekkelték az orosz Facebook-klón, a Vkontakte oldalát is, több millió orosz felhasználó hírfolyamába juttatva az ukrajnai helyzetről, az orosz hadsereg súlyos veszteségeiről szóló híreket. Egy pár nappal ezelőtti hír szerint tömegesen hackeltek meg az internethez csatlakozó, könnyen feltörhető nyomtatókat, háborús híreket küldve rájuk. 

Az igazán nagy dobásukról szombaton érkezett hír: az Ukrajnát támogató , OpRussia művelet keretében feltörték az orosz központi bank számítógépes biztonsági rendszerét és 28 gigabájtnyi dokumentumot szereztek meg és hoztak nyilvánosságra. A hackercsoport állítása szerint a több tízezer dokumentum megállapodásokat, levelezéseket, átutalásokat, az oligarcháik üzleti titkait, eltitkolt gazdasági jelentéseket, más országokkal kötött kereskedelmi megállapodásokat és nyilatkozatokat tartalmaz, valamint információkat a kormány regisztrált támogatóiról, videokonferenciákról és a használt programokról. (rtl.hu)