h i r d e t é s

Luxemburgnyi termőföldet szórt el a kormány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Luxemburgnyi termőföldet szórt el a kormány

2017. november 22. - 12:48

Orbán szűkebb szülőföldjén fogyott legjobban a föld, Mészáros Lőrinc családja kétmilliárdért vásárolt be.- írja a gepnarancs.hu.

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Tudta? A magyar állam 1,6 millió hektár termőföldterület tulajdonosa. Ebben van minden: erdő, szántó, halastó, nemzeti park. Ez a terület csaknem akkora mint teljes Luxemburg, hatszor.

Az Orbán-kormány azonban 2015-ben úgy döntött, hogy a seggére ver majdnem 290 ezer hektár földnek.

Na, ez nagyjából ugyanakkora földterület, mint amekkora Luxemburg

írja a 444.

Egy év alatt ennek a földmennyiségnek a nagy részét el is adták, és hogy ez valójában mekkora mértékű földeladás volt, az jól látszik a KSH novemberben kiadott, a mezőgazdasági termőföldek adás-vételét összesítő grafikonján.

Forrás: gepnarancs.hu

Magyarországon az elmúlt hét évben egyszer sem cserélt gazdát ennyi föld, még csak megközelítőleg sem. Sőt, valószínűleg előtte sem. A KSH ugyan az azt megelőző időszakról nem tett közzé statisztikát, de az állam a rendszerváltás utáni kárpótlásokat leszámítva jellemzően inkább bérbe adni szerette a termőföldjeit, nem pedig eladni.

Az állam nem hiába adta korábban inkább bérbe a földet: úgy művelve is van, pár évtizednyi használat után pedig egyszerűen visszaszáll a közösbe a használati jog, és oda lehet adni másnak.

A első földeket 2015 őszén árverezték el. A szabályok szigorúak voltak: helyben élő gazdák jelentkezhettek csak, és fejenként legfeljebb 300 hektárt vehettek. Azoknak a gazdáknak pedig, akik éppen bérelték az adott földterületet, elővásárlási joguk volt.

Azért a kormányhoz közeli üzletemberek feltűnően jól jártak a földértékesítéssel.

Több száz millió forintért vásároltak állami földet például a miniszterelnök vejének családtagjai a Fejér megyei Mányon

derítette ki 2016 januárjában a HírTV.

L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége Nadapon és Seregélyesen lett földbirtokos, a politikus családja 30 millió forintot fizetett a két parcelláért.

Mészáros Lőrinc és a családja összeen 1400 hektár földet vásárolt közel kétmilliárd forintért. Ebből Mészáros csak egyedül 400 hektárnyi földhöz jutott, amely több az előírt 300 hektárnál. Később ezt az ellentmondást maga a földügyi államtitkár oldotta fel azzal, hogy nem egy Mészáros vitte a két területet, hanem kettő (valószínűleg apa és fia).

Lázár János miniszter és családja Csongrád megyei földbirtokat szerzett.

Az Orbán-kormány volt mezőgazdasági államtitkára, Ángyán József tavaly tanulmányt is készített arról, hogyan vitték el a kormányközeli csókosok a termőföldek kétharmadát Orbán Viktor szűkebb szülőföldjén, Fejér megyében (ezt az Átlátszó publikálta). Így a kistermelőknek csak egyharmadnyi föld jutott.

Ángyán szerint jellemző volt az árverésekre, hogy a jobb földeket olyan nagy darabokban értékesítették, amelynek megvásárlására esélytelenek voltak a helyi kisgazdák. A most publikált KSH tájékoztató szerint messze Fejér megyében adták el a legtöbb földet 2016-ban.

gepnarancs.hu