h i r d e t é s

Magyar egyetemi hallgatók számára rendezett angol nyelvű feladatmegoldó csapatversenyt a Roszatom

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyar egyetemi hallgatók számára rendezett angol nyelvű feladatmegoldó csapatversenyt a Roszatom

2021. május 03. - 17:05

Eső alkalommal rendezték meg 2021. április 29-30-án a Hackatom Hungary elnevezésű orosz-magyar online feladatmegoldó versenyt, amelynek során a csapatoknak az atomerőművi energiafelhasználás előrejelzésének modellezése mellett az anyagminőség-ellenőrzési mérési adatok elemzését kellett elvégezniük és ismertetniük angol nyelven. A versenyen 24 csapat indult a Debreceni Egyetemről, a Dunaújvárosi Egyetemről és a Pécsi Tudományegyetemről. 

A rendezvény első napján öt orosz egyetem – a moszkvai MEPhI, az MPEI, a Szentpétervári Nagy Péter Műszaki Egyetem, valamint a Tomszki és a Jekatyerinburgi Műszaki Egyetem –
tanárai tartottak angol nyelvű előadásokat az atomfizikával és a reaktortechnológiával kapcsolatos témakörökben. Az előadások után a résztvevők két feladatot kaptak, a csapatoknak 24 óra állt rendelkezésére, hogy kidolgozzák a megoldásaikat. 

A rendezvény másnapján rendezték meg a kidolgozott feladatok megvédését, amelyet a hallgatók „science slam” rendszerben adtak elő, azaz a megoldások bemutatására összesen öt perc állt a résztvevők rendelkezésére. A zsűri nemcsak magát a helyes megoldást értékelte, hanem a résztvevők előadói képességeit is, illetve azt, hogy sikerült-e öt perc alatt teljes körűen ismertetni a megoldást. A tizenhárom tagból álló zsűri munkájában az orosz egyetemek mellett a magyar egyetemek képviselői is részt vettek. 

A versenyen az első helyezett a Debreceni Egyetem StronYtium nevű csapata lett. A második helyen a szintén debeceni Zeus, a harmadik helyen pedig az ugyancsak debreceni színekben indult OP csapata végzett.

- A Hackatom egy olyan feladatmegoldó verseny, amelynek résztvevői atomfizikai, gépgyártás-technológiai, illetve IT-ismeretek birtokában tudják a kitűzött feladatokat megoldani. Az intellektuális megmérettetés során nemcsak új elképzelések és projektek születnek, hanem az atomenergetika iránt érdeklődő hallgatók közösségeket alkotnak. Ez a fajta versengés nemcsak a résztvevők tudását bővíti az atomenergetika terén, hanem lehetőséget ad új dolgok megismerésére is – hangsúlyozta Valerij Karezin, a Roszatom oktatási és nemzetközi együttműködési projektirodájának igazgatója. 

A rendezvényt a Roszatom regionális központja, a Rosatom Central Europe szervezte, partnere volt az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a Paks II. Zrt, amely a többek között a versenyen részt vett egyetemekkel együttműködésben hívta életre a Paks II. Akadémiát.

- Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára stratégiai fontosságú a magasan képzett munkaerő utánpótlásának biztosítása, ezért nagy hangsúlyt fektet a műszaki felsőoktatási kapcsolatai ápolására, amelynek ez a verseny az egyik példaértékű megnyilvánulása – közölte Kovács Antal, a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója.