h i r d e t é s

Májusig változatlan marad az áram és a gáz ára a lakosság számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Májusig változatlan marad az áram és a gáz ára a lakosság számára

2022. december 30. - 12:47

Az Energiaügyi Minisztérum arról is írt, a fűtési szezon félidejéhez közeledve a jelenleg elérhető gázkészlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Mint jelezték, a lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben. A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjakat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért. A rezsicsökkentett árak mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élők pénztárcáját is megkímélik. Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradt mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.

A lakossági fogyasztók számára a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, azok szeptember végéig nem változnak. A földgáz alapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződhetnek.

Jön a veszélyhelyzeti átmeneti ellátás

A közlemény szerint a korábban megoldatlan áramellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek is nyugodtan várhatják az új évet. A kormány a munkahelyek védelme és a közszolgáltatások fenntartása érdekében januártól veszélyhelyzeti átmeneti ellátás keretében biztosítja számukra a folyamatos áramszolgáltatást. A konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét, közülük több mint kétszáz igénylő önkormányzat vagy önkormányzati intézmény, az érintett településeken összesen csaknem 400 ezren élnek.

Végül többek közt arra is kitértek: a megtett intézkedéseknek köszönhetően a minisztérium szerint a magyarországi gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége az uniós élmezőnybe tartozik, nagyjából kétszerese az európai átlagnak. A fűtési szezon félidejéhez közeledve a jelenleg elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő. (MTI)/hang.hu