h i r d e t é s

Meddig tartható el otthon a pálinka? Mennyi az ideális fogyasztási hőmérséklet?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meddig tartható el otthon a pálinka? Mennyi az ideális fogyasztási hőmérséklet?

2023. március 21. - 10:51

Tévhit, hogy minden pálinka egyre jobb lesz, ahogy öregszik. Mutatjuk, mivel számoljunk, ha hosszabb ideig tároljuk kedvenc párlatunkat.

A kép illusztráció! - Forrás: mfor.hu

Sokan tesznek félre a jobban sikerült pálinkáikból néhány üveggel akár évekre. Többen úgy vélik, hogy ezek a palackok (vagyis a tartalmuk) az idő előrehaladtával egyre jobbá válnak. Azonban ez számos esetben nem így van – hívja fel a figyelmet a Haszon cikke. A gyümölcspárlat valóban sokáig eláll a magas alkoholtartalma miatt, viszont az íze idővel megváltozik, az aromái „fakulnak”, élvezeti értéke jelentősen csökken. Kétségtelen, hogy fogyasztható marad.

Sok egyéb itallal ellentétben a pálinka nem fejlődik az idő múlásával. Jobb esetben hasonló marad, mint amikor a palackba került. Akárcsak a bornál, itt is vannak szabályok. Érdemes bontatlan állapotban fénytől elzárva, hűvös helyen tárolni. A fény hatására olyan kémiai folyamatok indulhatnak el az italban, ami miatt feldúsulhat egy egészségre káros vegyület, az etil-karbamát. Ez leginkább a csonthéjas gyümölcsökből (cseresznye, meggy, szilva, barack) készült párlatokra jellemző.

A pálinkákat a felbontásuk után jobb a hűtőben tárolni, bár az ital így is meglehetősen gyorsan veszíthet az élvezeti értékéből. Ráadásul a pálinka túlhűtve ugyanúgy nem nyújt olyan élményt, mint egy túlhűtött bor. Jóval felszolgálás előtt érdemes tehát kivenni a hűtőből. Jellemzően 16-22 fok között van az ideális fogyasztási hőmérséklete. (vince.hu)