h i r d e t é s

Megérkezik az eső

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megérkezik az eső

2023. május 11. - 05:34

Csütörtökön délnyugat felől fokozatosan növekszik a felhőzet, egyre többfelé csapadék is várható. A hét további részében folytatódik a hűvös, változékony idő.

Egyre nagyobb területen erősen felhős vagy borult idő lesz a jellemző, ám az ország északkeleti felén napos, gomolyfelhős idő várható. Délnyugat felől tovább növekszik a csapadékhajlam, és a déli óráktól egyre többfelé kell esőre, záporra számítani, de északkeletet estig nem éri el a csapadékzóna. A keleti, délkeleti szelet nagy területen kísérik élénk, a Dunántúl középső részén erős széllökések. A Bakonyban viharos széllökések is előfordulhatnak.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16 és 21 fok kötött alakul, de a tartósan felhős, csapadékos délnyugati tájakon hűvösebb, míg a naposabb északkeleten melegebb is lehet. Késő este 9 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Melegrekord: 33,8 fok Kiskunhalas, 2003

Hidegrekord:
-2,4 fok Zabar, 2017

Orvosmeteorológia

Csütörtökön kettősfronti hatás várható.
A frontérzékenyeknél fejfájás, migrén, alvászavarok, rossz közérzet jelentkezhet.
A szív- és érrendszeri betegséggel élőknél nagyobb eséllyel alakulhat ki vérnyomás-ingadozás, keringési probléma, rosszullét.
A fülledt, párás időben romlik komfortérzetünk, nehézlégzés, ízületi fájdalmak is előfordulhatnak.
A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet.
Északkeleten, keleten tarthat még ki a naposabb idő.
11 és 16 óra között az UV-sugárzás már eléri az erős fokozatot, így a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.
Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.