h i r d e t é s

Meghalt otthonában a férfi, akit egy nappal a műtétje előtt hazaküldtek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Meghalt otthonában a férfi, akit egy nappal a műtétje előtt hazaküldtek

2020. május 17. - 13:39

Nem gondolták életmentő műtétnek, így elhalasztották Kásler Miklós március közepi rendelete miatt.

Forrás: Szabó Tímea / Facebook

Polip betegséggel került kórházba egy óbudai nő, Terike férje, akit egy nappal a műtéte előtt hazaküldtek a kórházból. A nő a férje történetét Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetőjének Facebook-oldalára feltöltött videóban mesélte el. 

A férfi háromszor járt kórházban, többször hazaküldték, hogy rossz a vérképe, javítsanak rajta otthon; K-vitamint kellett szednie, ezt azonban nem kaptak Magyarországon, Németországból hozatott a család. 

Terike férje március 3-tól volt bent a (videóban meg nem nevezett) kórházban, 17-ére volt kiírva a műtéte. Egy nappal előtte, 16-án reggel telefonáltak, hogy nem lesznek műtétek, délután 1 körül a férfi hazament a bőröndjével, és közölte, hogy mindenkit hazaküldtek az osztályról, kiürítették az egész termet. (Kásler Miklós rendelete március 14-én jelent meg arról, hogy halasszák el a nem életmentő műtéteket.)

Három héttel később, április 7-én a férfi otthonában rosszul lett, fájt a hasa, egész éjjel nem aludt. Felesége hívta az ügyeletet, ahol azt kérték tőle, hogy olvassa fel a zárójelentést, a férfi a hívás közben meghalt. „Üzenem a túloldalnak, hogy most tapsoljanak” – mondta Terike, valószínűleg a kormánypárti politikusoknak. 

Szabó Tímea szerint Terike története szolgáljon például minden döntéshozónak, de főleg Kásler Miklós miniszternek. A politikus szerint Kásler kórházágy-kiürítéséről és a műtétek elhalasztásáról szóló döntése súlyos emberéletekbe került. 

A kórházi ágyak felszabadításának mértékét és tempóját több kritika érte, és előfordult olyan is, hogy valakit félig lebénulva küldtek haza, majd másnap meghalt. A parlament legutóbbi ülésén az MSZP megkérdezte az egészségügyért felelős minisztertől, hogy hány ember halt meg a kórházi ágyak kiürítése és amiatt, hogy nem kapott megfelelő ellátást, mire Kásler azt mondta, hogy azt, “hogy hány beteg halt meg, azt nem tudom megmondani, hozzám egy jelzés sem érkezett”. (index.hu) / borsod24.com