h i r d e t é s

Megkezdte a Fidesz a "várfoglalást"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Megkezdte a Fidesz a "várfoglalást"

2022. szeptember 29. - 05:42

Az időközi választáson megszerzett plusz mandátum és így – exjobbikos támogatással – a testületi többség birtokában nem tétlenkedik az I. kerületben a Fidesz.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A csütörtöki önkormányzati testületi ülésre egy sor javaslatot nyújtottak be a párbeszédes V. Naszályi Márta polgármester hatásköreinek megnyirbálásától a bizottsági struktúra átalakításán át az ellenzéki alpolgármester leváltásáig. - írja a hvg.hu

Ahogy 5-ről 6-ra nőtt a Fidesz-KDNP képviselőinek száma a képviselőtestületben, a csütörtöki ülésre benyújtottak egy sor egyeztetés nélküli politikai javaslatot, amit nem tudok másként értelmezni, minthogy valóra váltanák Orbán Viktor Facebook-bejegyzését a "várfoglalásról" – értékelte V. Naszályi Márta polgármester a hvg.hu kérdésére az I. kerületben kialakult helyzetet.

Ezt, és a párbeszédes polgármester szerint inkább "politikai" javaslatok elfogadását az teszi lehetővé, hogy ha a Jobbikból kilépett két képviselőt – akik az utóbbi időben rendre a kormánypártiakkal szavaznak – is oda számítjuk, akkor 8:7 arányban többségbe került a jobboldal a testületben, a polgármester mögül pedig elfogyott az ellenzéki többség. Ehhez persze az is kellett, hogy szeptember 11-én az időközi választáson az ellenzék elveszített egy mandátumot, mert a fideszes jelölt győzött, amit a kormánypárt rövid és hosszú távon is kihasználhat.

A csütörtök 11 órakor kezdődő testületi ülésre a fideszesek és a két exjobbikos politikus valóban egy sor előterjesztést be is nyújtott közösen – éppen úgy, ahogy a kerületi Fidesz-elnök Böröcz László nemrég előre bejelentette a Mandinernek nyilatkozva, azzal az indoklással, hogy

alapvető változtatásokra van szükség az önkormányzatban.

Ezek a javaslatok azonban a polgármester szerint nem biztos, hogy el is jutnak a szavazásig ebben a formában. Részint az előterjesztések előírt jogi felülvizsgálatának az ülésig megérkező eredményétől is függ, hogy egyáltalán szabályosak-e, másrészt V. Naszályi Márta arra törekszik, hogy "normális, konszenzusos javaslatokat tárgyaljunk, és

ha indokolt, változtassunk, de ne pusztán a politikai hatalomátvételi szándék hívjon életre valamilyen módosítást.

A polgármester szerint ugyanis most több esetben ennek a jelét látja, például amikor a 2019-es új szmsz-t úgy kívánják módosítani, hogy az eddig is csak a legszükségesebb körben a polgármesternél tartott hatásköröket tovább szűkítenék, és szinte mindent bizottsági hatáskörbe utalnának. Azonban ez V. Naszályi szerint nemcsak indokolatlan, hanem lassíthatja, sőt ellehetetlenítheti a gyors döntéshozatalt.

Erre már volt példa – emlékeztetett – amikor a nyáron nem tudott ülésezni az illetékes bizottság, amelyhez egy korábbi szmsz-módosítással az átenetileg szabaddá vált pénzeszközök lekötésének joga átkerült tőle, így a késlekedés miatt 26 millió forintot bukott a kerület. Felhívta a figyelmet arra az aggasztó tényre, hogy eddig az szmsz-ben rögzítették az önkormányzati lap (Várnegyed magazin) létét, feladatát, most teljesen kikerült a helyi sajtóról szóló rész a kormánypárti szövegjavaslatból, ami akár az újság megszüntetéséhez is vezethet szerinte. Hozzátette: amikor erre rákérdezett a javaslattevőknél, kitérő választ adtak, de utalgattak rá, hogy nem elégedettek az önkormányzati lappal.

Egy másik változtatási javaslatra is felhívta a polgármester a figyelmet: eszerint a már említett, a tavaszi választáson a körzet képviselői mandátumáért elindult, de veszített Böröcz László fideszes politikus állandó meghívottként lehetne jelen a testületi üléseken, felszólalási joggal – éppúgy, mint a választáson győztes ellenzéki Csárdi Antal, aki tényleg a kerület parlamenti képviselője. V. Naszályi attól tart, hogy ezzel az érdemi önkormányzati munka rovására csak a 2024-ben várhatóan polgármesterjelöltként próbálkozni kívánó Böröcznek biztosítanának állandó kampányolási lehetőséget az üléseken a hátralévő másfél évre.

A testületi ülésre benyújtott fideszes előterjesztések között van továbbá a bizottságok személyi összetételének – kormánypártok számára kedvező – megváltoztatása, amivel V. Naszályi azért nem ért egyet, mert bár elismeri, hogy az időközi választás hatására változtatni kell, de nem aránytalanul, hanem úgy, hogy a képviselőtestületi arányoknak megfeleljen. Akad továbbá a napirendi pontok között egy igen furcsa jobboldali javaslat is: eszerint visszahívnák posztjáról az időközin képviselőjelöltként indult, de veszítő alpolgármestert, holott ilyen előterjesztést tenni csak a polgármesternek van joga. (hvg.hu)