h i r d e t é s

Megszavazta a 6. szankciós csomagot az Európai Unió Tanácsa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszavazta a 6. szankciós csomagot az Európai Unió Tanácsa

2022. június 03. - 12:58

A csövön érkező olajon kívül tilos máshogy importálni, kiterjesztik a fizetési rendszer korlátozását és orosz állami médiumok műsorszórását tiltja be Brüsszel.

Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a hatodik, a gazdasági társaságokat és egyéneket büntető intézkedések alá helyező, olajembargót is magában foglaló szankciós csomagot Oroszországgal és Fehéroroszoroszággal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország továbbra is folytatja az Ukrajna elleni agressziót - közölte az uniós tanács pénteken.

Az Európai Unió hatodik szankciós csomagja egyebek mellett

  • megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolaj esetében azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel.

A csomag

  • újabb orosz pénzintézeteket zár ki a SWIFT globális elektronikus fizetési rendszerből,
  • három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós műsorszórási tevékenységének betiltásáról rendelkezik, továbbá
  • az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a büntető intézkedések hatálya alá.

A hét elején tartott uniós csúcs után Orbán Viktor kormányfő arról számolt be, hogy az elfogadott javaslattal sikerült megvédeni a rezsicsökkentést. (Infostart)