h i r d e t é s

Megszólalt az amerikai alelnök is az afganisztáni összeomlás kapcsán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszólalt az amerikai alelnök is az afganisztáni összeomlás kapcsán

2021. augusztus 23. - 13:29

Az Egyesült Államok továbbra is az afganisztáni evakuálásra összpontosít, és lesz elegendő ideje elemezni az amerikai csapatkivonással kapcsolatos dolgokat - mondta Kamala Harris amerikai alelnök hétfőn Szingapúrban, újságírói kérdésre válaszolva.

Kamala Harris amerikai alelnök - Forrás: Gage Skidmore / Flickr

Kamala Harris Szingapúrban Lee Hsien Loong miniszterelnökkel és Halimah Yacob köztársasági elnökkel tárgyalt. Harris Szingapúrt és Vietnamot felölelő körútja a térségbeli partneri kapcsolatok erősítését szolgálja, és illeszkedik azokhoz a washingtoni törekvésekhez, amelyek Kína növekvő térségbeli gazdasági és biztonsági befolyását hivatottak ellensúlyozni.    

A Lee miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azonban leginkább az afganisztáni helyzetet érintő kérdések kerültek előtérbe. Kamala Harris ezúttal sem kívánt érdemben válaszolni arra újságírói kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak mit kellett volna másként tennie a csapatkivonáskor. Úgy fogalmazott, hogy lesz bőségesen idő a történtek elemzésére.    

Most azonban mi egyedül az amerikai polgárok, a velünk együttműködő és a sebezhető afgánok, köztük asszonyok és gyerekek evakuálására összpontosítunk, ez jelenleg az egyetlen dolog, amire fókuszálunk

- mondta a washingtoni politikus.    

A Reuters brit hírügynökség ezzel összefüggésben megjegyzi, hogy Joe Biden amerikai elnököt hazájában és külföldön is bírálatok érték a csapatkivonás kezelése, illetve a visszavonulás és a tálib hatalomátvétel utáni kaotikus kimenekítés miatt.    

Lee Hsien Loong reményét fejezte ki, hogy "Afganisztán nem válik ismét a terrorizmus fészkévé". Hozzátette, hogy Szingapúr szállító repülőgépeket ajánlott fel az emberek kimenekítéséhez Afganisztánból.  

KAMALA HARRIS AZT MONDTA, LÁTOGATÁSÁVAL HANGSÚLYT AKAR ADNI A SZINGAPÚRHOZ ÉS A TÉRSÉGHEZ FŰZŐDŐ TARTÓS AMERIKAI KAPCSOLATOKNAK, MEGERŐSÍTI ŐKET, ILLETVE A SZABAD ÉS NYITOTT INDIAI-CSENDES ÓCEÁNI TÉRSÉGGEL KAPCSOLATOS KÖZÖS LÁTÁSMÓDOT IS.

Szingapúr az Egyesült Államok egyik legerősebb térségbeli partnere a biztonsági kérdésekben, mélyek a két ország között a kereskedelmi kapcsolatok. A délkelet-ázsiai törpeállam azonban egyensúlyra törekszik az Egyesült Államokhoz és Kínához fűződő viszonyában, nem fogva egyik pártját sem.    

Kamala Harris látogatása alkalmával a felek több biztonsági megállapodást írtak alá, megállapodtak a többi között a pénzügyi ágazatot érintő kiberbiztonsági együttműködés kiszélesítésében. Az amerikai alelnöki hivatal által kiadott közleményből kiderült, hogy a többi között az éghajlatváltozással és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egyezményeket is kötöttek.    

Ez Kamala Harris második külföldi útja amerikai alelnökként, az első júniusban volt Guatemalában és Mexikóban. Szingapúr után Vietnamba látogat - ő lesz az első amerikai alelnök, aki felkeresi az indokínai országot. (MTI) / Portfolio