h i r d e t é s

Megszólaltak a magyar illetékesek: így érinthetné Budapestet, ha változna a labdarúgó Eb lebonyolítása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszólaltak a magyar illetékesek: így érinthetné Budapestet, ha változna a labdarúgó Eb lebonyolítása

2020. október 17. - 07:03

Miután az UEFA elnöke felvetette a lehetőségét, hogy csökkenthetik a jövő évre halasztott Európa-bajnokság helyszíneinek számát, az atv.hu megkérdezte a Budapest Fejlesztési Központot és az MLSZ-t arról, hogyan érintheti Budapestet egy esetleges változás.

Fotó: MLSZ / Twitter

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke bízik benne, hogy a korábbi terveknek megfelelően 12 országban tudják lebonyolítani jövőre a kontinensviadalt, de az is elképzelhető, hogy csökkentik a helyszínek számát. A jelenlegi állás szerint az egyik házigazda Budapest - írja az MTI. Aleksander Čeferin elmondta, természetesen az eredeti terveket szeretnék végrehajtani, de ha ez nem sikerül, akkor "tizenegy, nyolc, öt vagy csak egyetlen országban" rendezik meg az eseményt.

A Movistar+ televíziónak adott interjúban a szlovén sportvezető úgy fogalmazott, a koronavírus-járvány miatt egyelőre korai lenne megjósolni, hogy az Eb mérkőzésein nézők előtt vagy zárt kapuk mögött futballoznak majd a csapatok, s ha szurkolók előtt, akkor lehetséges lesz-e a telt ház. Ennek kapcsán kerestük a Budapest Fejlesztési Központot (BFK), valamint a Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) is.

A BFK-nál elmondták, hogy visszajelzések alapján az UEFA mind Budapesttel, mint tapasztalattal rendelkező rendező várossal, mind a Puskás Arénával nagyon elégedett. Emlékeztetett, hogy az EB egyetlen új stadionja, a Puskás Arénának a teltházas megnyitóján, illetve az ugyanitt rendezett Szuperkupa döntőn személyesen, első kézből láthatták a világszínvonalú rendezvényszervezést, járványügyi szempontból is.

Hozzátették: az UEFA elnöke által nyilatkozottak jelenleg semmi biztosat nem jelentenek, talán leginkább a futball szerelmeseinek megnyugtatására szolgálnak, kijelentve, hogy mindenképp lesz EB. Éppen ez Budapest jelenleg az eredeti tervek alapján készül, azaz a nyolcaddöntő és csoportmeccsek megrendezésére. Abban az esetben viszont, ha más rendező kiszáll a versenyből, akkor nyitottak más mérkőzés megrendezésére is, de ez nem jelenthet mást, mint extra bevételt és nem extra kiadást.

Budapest akár jól is járhat más helyszín kiesése esetén. Ennek kapcsán a BFK részéről megjegyezték, hogy a Puskás Arénából közvetítik az EB valószínűleg legnézetebb csoport mérkőzéseit, hiszen a legutóbbi világbajnok Franciaország és az aktuális Európa-bajnok Portugália is Budapesten fog játszani, valamint borítékolható, hogy a budapesti nyolcaddöntő is hasonlóan népszerű csapatokkal fog zajlani.

A BFK szerint megérheti Budapestnek több meccset rendezni, de jelenleg az előttünk álló feladatra kell koncentrálni, ahogy arról is korai még beszélni, hogy nyílt vagy zártkapus meccseket lehet tartani.

Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő kérdésünkre elmondta: az MLSZ az eredeti terveknek megfelelően készül az Európa Bajnokságra, azaz úgy számolnak, hogy az Eb-t tizenkét helyszínen rendezik meg. A szóvivő ugyanakkor hozzátette: az MLSZ kész arra is, hogy alkalmazkodjon az esetleg változó körülményekhez is, örömmel vállal Budapest újabb feladatokat, hiszen a Puskás Aréna pont az ilyen nagyszabású események fogadására készült.​ (atv.hu)