h i r d e t é s

Megszüntette az eljárást a NAV a csempészbotrányba belebukó Legény Zsolttal szemben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszüntette az eljárást a NAV a csempészbotrányba belebukó Legény Zsolttal szemben

2023. január 28. - 06:05

A volt szocialista politikus autójának csomagtartójában korábban több mint 11 ezer doboz csempészcigarettára bukkant az ukrán vámhatóság.

Legény Zsolt - Forrás: MTI/Soós Lajos

Néhány hete megszüntette a cigarettacsempészet-botrányba belebukó Legény Zsolt ügyében indított nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - írja a kormánypárti Magyar Nemzet.

Legény Zsolt az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei területi szövetségének alelnöki, valamint a párt országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöki tisztségét töltötte be, amikor bő két éve, 2020. december 10-én nagy mennyiségű cigarettára bukkantak az autójában az ukrán vámosok a Beregsurány–Luzsanka határátkelő ukrán oldalán. Legény Zsolt ezt követően kilépett a pártból.


Forrás: Ukrán Vámhatóság

A szocialista politikus azt követően bukott le, hogy az autó ellenőrzésekor diplomata útlevelet mutatott fel, miközben az autójának nem volt diplomata rendszáma. Legény ellen így aztán Ukrajnában is büntetőeljárás indult, ám azt is megúszta, miután tagadta, hogy tudott volna az autójában elhelyezett több mint 11 ezer doboznyi dohánytermékről, ugyanakkor egy ungvári férfi azt vallotta, hogy ő egyezett meg egy másik, magyar állampolgárral arról, hogy a határátlépés utáni első benzinkúton átadja neki a csempészárut. A bíróság a férfit 85 ezer hrivnyára büntette (akkori árfolyamon csaknem egymillió forintra). Az üggyel kapcsolatban ugyanakkor kérdés maradt, hogy amennyiben a volt szocialista politikus nem tudott az autójában elhelyezett csempészáruról, akkor hogy adták volna át a harmadik érintettnek azt a tudta nélkül, illetve, hogy miért akadékoskodott a határellenőrzéskor - Legény Zsolt ugyanis diplomáciai védelemre hivatkozva nem akarta engedni a csomagtartó felnyitását, így a magyar konzulátust kellett kihívni, akiknek a jelenlétében már kötelező volt ezt megtenni. (Népszava)