h i r d e t é s

Mennyire tartják be az üzletek az árstopot?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mennyire tartják be az üzletek az árstopot?

2022. március 01. - 17:59

A legtöbb hiányosság az étolajjal kapcsolatban fordult elő.

A fogyasztóvédelmi szakemberek 85 esetben találtak kifogásolnivalót az élelmiszerárstop betartását vizsgálva - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A 977 hagyományos üzlet és webáruház döntő többsége mindenben megfelelt az előírásoknak, csökkentett áron kínálta az érintett termékeket, azokból elegendő készletet tartott raktáron. A mulasztókkal szemben megindult eljárásokból eddig huszonnégy zárult le bírság kiszabásával összesen több mint 4,5 millió forint értékben.

Februárban 958 üzletben végeztek helyszíni ellenőrzést a kormányhivatalok szakemberei.

  • Ötvenegy bolt a hatóságinál magasabb árat alkalmazott,
  • tizennyolc nem biztosította a megfelelő mennyiséget az érintett élelmiszerekből. Mindkét hiányosság leggyakrabban az étolajjal kapcsolatban fordult elő.
  • Tizenhét kereskedés nem vagy nem az előírt méretben helyezte ki az élelmiszerárstopról szóló tájékoztatást.

A mulasztások jelentős részét a helyszíni ellenőrzések ideje alatt kiigazították a kereskedők, ezzel azonban nem mentesülnek a szigorú következmények alól.

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár közölte: már három bírság éri el a milliós szintet, az összes kiszabott szankció közel kétharmadát ezek teszik ki. A nagyobb tételeket jellemzően a jogsértők által kiszolgált szélesebb vevőkör indokolja.

"Az ellenőrzéseket tavasszal is folytatjuk, hogy az élelmiszerárstop mindenhol megvalósuljon, a családok és idősek mindenütt olcsóbban vásárolhassák meg a nagy mennyiségben fogyó termékeket" - tette hozzá. (Infostart)