h i r d e t é s

Miért nincs sok hotelban 420-as szoba?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Miért nincs sok hotelban 420-as szoba?

2017. június 02. - 20:29

Az közismert tény, hogy a 420-as szám a marihuána popkulturális szimbóluma – még az Oxford Angol Szótár online változatába is bekerült –, a 4. hó, vagyis április 20. pedig a füvezés nem hivatalos ünnepnapja. - írja az index.hu.

Forrás: unsplash.com

Az viszont talán kevésbé köztudott, hogy főleg Amerikában a jeles napról megemlékező fűbarátok az ünnep tiszteletére előszeretettel tulajdonítanak el mindent, ami mozdítható, és köthető a 420-as számhoz. Így válnak gyakran szmókerereklyévé például bizonyos közlekedési táblák is, de az egyik legnépszerűbb trófea a hotelek 420-as szobáinak számtáblája.

 A másik kapcsolódó probléma, hogy a lelkes szmókerek nemcsak a táblákat szeretik ellopkodni, de április 20-án előszeretettel választják a 420-as szobákat egy kövér ünnepi spangli eltolásához is.

A hoteleknek amúgy hagyományosan meggyűlik a bajuk a terhelt jelentésű számokkal, a babonás vendégek kedvéért például gyakran kihagyják a 13. emeletet. A 420-as problémára több megoldással is próbálkoznak a kedélyek lehűtésére:

  • A legegyszerűbb, amikor teljesen kihagyják ezt a számot, és a 419-es szoba után rögtön a 421-es jön.

Forrás: index.hu
  • Egy fokkal kreatívabb, ha csak magát a 420-as feliratot cserélik 419+1-re, ami nemcsak a szmókerek elegáns visszatrollkodása, de egyúttal hatékonyabb megoldás is, hiszen nem kell az összes magasabb számú szoba feliratát cserélni, és a számozás se csúszik el. Több amerikai államban egyébként a 420. mérföldet jelző közlekedési táblákat is 419,99-es táblára cserélték.

Forrás: index.hu
  • A legminimalistább megoldás kétségtelenül az, amikor marad a 420-as szám, de a könnyen mozdítható tábla helyett egyszerűen ráfestik az ajtóra. Ez mondjuk azt nem akadályozza meg, hogy valaki a 420-as szobában téphessen be, viszont képzeljék el, ahogy utána órákon át próbálja leszerelni a számot!

Forrás: index.hu

Bár a hotelek dönthetnek úgy is, hogy ezt a szobát nemdohányzóvá teszik akkor is, ha egyébként vannak dohányzós szobáik. Ettől még persze rá lehet gyújtani, de ezzel már elég kellemetlen helyzetbe sodorná magát az egyszeri szmóker.

Arról egyébként, hogy miért pont a 420 a bűvös szám, sokféle legenda kering, amelyek közül több is nyilvánvaló hülyeség.

Például:

  • Bár adná magát, nem igaz, hogy Bob Marley április 20-án halt meg, de még csak nem is ezen a napon született – szemben Adolf Hitlerrel, róla viszont nem valószínű, hogy a füvezés jut először az emberek eszébe, még ha a pletykák szerint nem is feltétlenül tolta félre a felé nyújtott dzsointot.
  • Népszerű elképzelés, hogy a 420 a füvezésre használt rendőrségi kód, de ennek sincs semmi alapja.
  • Mint ahogy annak sem, hogy pontosan 420-féle kémiai vegyület lenne a marihuánában. (Merthogy 315 van.)

A legelfogadottabb verzió szerint onnan jön a 420, hogy a hetvenes években egy kaliforniai gimi diákjai pontban délután 4:20-kor találkoztak az iskola területén álló Louis Pasteur-szobornál, hogy közösen betépjenek, mielőtt annak a marihuánaadagnak a keresésére indulnak, amelyet a helyi városi legenda szerint a közelben hagyott el valaki.

Ezt ugyan sosem találták meg, de biztosan azóta is jót röhögnek, ha eszükbe jut, hogy évtizedekkel később a hotelek Amerika-szerte miattuk szívnak.

index.hu