h i r d e t é s

Milliárdokat szór ki a kormány: négy vb lesz az idén Magyarországon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Milliárdokat szór ki a kormány: négy vb lesz az idén Magyarországon

2019. január 09. - 20:10

Az Orbán-kormány 2019-ben is milliárdokat költ sporteseményekre és az azokkal kapcsolatos beruházásokra. Jut pénz a határon túli magyaroknak is. - írja a nepszava.hu.

Az asztaliteniszezők világbajnokságát április 21. és 28. között rendezik a Hungexpón. Középen Nátrán Roland, a hazai szövetség e Fotó: Népszava Fotó: Szalmás Péter

A 2017-es esztendő magyar rendezés tekintetében a budapesti vizes világbajnokságról marad emlékezetes, míg tavaly a birkózók legjobbjai mérték össze tudásukat Budapesten. Az idén négy sportágban rendeznek majd olimpiai kvalifikációs világbajnokságot hazánkban: az asztaliteniszezők, a vívók, a kajak-kenusok és az öttusázók csúcseseményét tartják Magyarországon. 

Az idei négy magyarországi vb közül az első az asztaliteniszezők áprilisi tornája lesz a Hungexpo csarnokaiban, ahol egy óriási csarnok és több ezres mobil lelátók, centerasztalok létesülnek a versenyekre. Nátrán Roland, a sportág szövetségének elnöke kedden arról beszélt, hogy a televíziós közvetítéseknek hála félmilliárd ember fogja majd követni az eseményeket.

A vb rendezésének költségvetése meghaladja a 2 milliárd forintot, ami egyébiránt többszöröse a honi szövetség éves gazdálkodási kereteinek.

A vívók augusztusi világbajnokságának a BOK-csarnok ad majd otthont, noha korábban a Hősök-terére szerették volna vinni az eseményt. Míg az asztaliteniszezőknél csekély esély mutatkozik arra, hogy a magyar sportolók sikereket érjenek el, addig a vívóknál több a sansz a magyar aranyéremre, hiszen a riói olimpia bajnokai, Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron mindenképpen a favoritok közé fognak tartozni fegyvernemükben. A magyar kormány 2016-ban hatszázmillió forint támogatást szánt az esemény megrendezésére, azóta újabb hírek nem láttak napvilágot a költségekkel kapcsolatban.

A kajak-kenu világbajnokságot szintén augusztusban rendezik, ám nem Budapesten, hanem Szegeden. A fő aranyesélyesek között kell említenünk az ötszörös olimpiai- és tizennégyszeres világbajnok Kozák Danutát, aki tavaly tért vissza szülését követően, de formájából mit sem vesztett és továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik. A rendezési költségekre a magyar kormány tavaly 160 millió forintot biztosított, továbbá 2019-ben 633 millió forint állami támogatást nyújt majd.

Szeptember elején Budapest ad majd otthont az öttusa-világbajnokságnak, amellyel párhuzamosan a laser run (lézerlövészetes futás) vb-t is megrendezik. A kormány 755 millió forinttal támogatja az esemény létrejöttét.

Magyarországon a világbajnokságok mellett az idén rengeteg sporteseményt rendeznek, amely annak is köszönhető, hogy 2019-ben Budapest birtokolja az Európa Sportfővárosa címet. A július és augusztus fordulóján megrendezendő budapesti Maccabi Európa Játékok kapcsán a közelmúltban sok volt a kérdőjel, ugyanis a kormány hiába különített el 30 milliárd forintot, a Kerepesi úti Sportpark (az MTK Budapest futballstadionja és az Aréna Pláza közötti városrészen) felépítésére kiírt közbeszerzési pályázat kétszer is eredménytelen lett, ezért végül a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületegyüttese lesz a központi helyszín. A rendezésre a 2015-ben biztosított 2,1 milliárd forinton felül tavaly 950 milliót, idén pedig újabb 1,9 milliárd forintot ad a kormány, míg a Kerepesi úti Sportpark várhatóan 2020/21-re fog felépülni.

Az Orbán-kormány további 606 millió forintot fordít a junior tornász világbajnokság budapesti megrendezésére, ám mindez aprópénz ahhoz a 72 milliárd forinthoz képest, amelyről december végén döntött (bővebben keretes írásunkban).

Pénzosztás karácsony előtt

A december 23-án megjelent Magyar Közlöny tanúsága szerint összesen több mint 72 milliárd forintnyi fejlesztési célú támogatás kiosztásáról döntöttek. A Nyíregyházi Atlétikai Centrum beruházásának megvalósítására 3 milliárd 300 millió forint jut, a Nemzeti Kézilabda Akadémia 1 milliárd 700 millió forintot kap, míg a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia működését másfél milliárddal segíti a kormány.

A Budafoki Munkás Testedző Egyesület fejlesztési projektjének következő üteme több mint 1,4 milliárd forintra számíthat, míg a pécsi labdarúgó utánpótlás-akadémia beruházás támogatására 870 millió forintot különítettek el. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség összesen 760 milliónyi támogatásban részesül 2018-as és 2019-es sportágfejlesztési feladatokra, miközben fél-fél milliárd forintot fordít a kabinet mezőkövesdi sportszálloda építésre és a Postás Sportegyesület adósságkonszolidációjára. 

Határon túli sportklubok is részesülnek támogatásban: kétmilliárd százmillió forintra számíthat a Sepsiszentgyörgyi Labdarúgó Akadémia, kétmilliárdot kap a szervezet működésének és fejlesztésének támogatására a Futball Club Csíkszereda Egyesület a vajdasági Topolya labdarúgó klubja 1 milliárd 400 milliót kap, de csaknem ennyi jut a dunaszerdahelyi akadémiának, valamint a kárpátaljai Munkács felé terjeszkedő kisvárdai Várda Sportegyesületnek is. Ha mindez nem volna elég, további egymilliárd forintot ad a magyar kormány az eszéki labdarúgó-akadémiának is.

nepszava.hu