h i r d e t é s

Mitől működik évtizedeken keresztül jól egy párkapcsolat?

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Mitől működik évtizedeken keresztül jól egy párkapcsolat?

2023. március 21. - 13:05

Amikor a környezetünkben azt látjuk, hogy egy pár már hosszú évek, sőt akár évtizedek óta teljes harmóniában és boldogságban él együtt, bennünk is felmerülhet a kérdés: mi a titkuk? Hiszen jól tudjuk, hogy idővel elillan a rózsaszín köd, a hétköznapok monotonitása pedig könnyen „bedarálhatja” még az elsőre idillinek tűnő kapcsolatokat is. De szerencsére léteznek kivételek, mi pedig most azt is eláruljuk, hogy ők hogyan csinálják!

Ha valóban fognánk magunkat, és megkérdeznénk néhány embert, aki már régóta él egészséges párkapcsolatban, valószínűleg a legtöbben ugyanazt mondanák, mint amit a szakértők is állítanak: egy jó kapcsolat egyik alapja az őszinteség.

Ezzel szorosan összefügg a hatékony kommunikáció is, vagyis az arra való képesség, hogy nyíltan – de nem bántóan! – tudjuk átadni az érzéseinket, gondolatainkat a másik félnek. Ennek pedig fordítva is működnie kell! Meg kell hallgatnunk a másik felet, hagynunk kell, hogy kifejezze a saját elképzeléseit, még akkor is, ha azokkal nem teljesen értünk egyet. Ilyen esetben is biztosítanunk kell, hogy azt érezze, biztonságban van, szívesen figyelünk rá és nem ítéljük el a mondandója miatt.

Emellett jó eséllyel megemlítenék a határok fontosságát, azaz, hogy nem kell folyton együtt lenni, mindent együtt csinálni – érdemes inkább egy egészséges egyensúlyt kialakítani ebben a tekintetben. Szintén a legfontosabb alapok között említhetjük a bizalmat, ami nem csak abban merül ki, hogy tudjuk, a párunk nem csalna meg minket. Ugyanide sorolhatjuk azt is, hogy merünk önmagunk lenni, hogy meg tudunk nyílni és sebezhetőek is lehetünk egymás előtt. Ha pedig mindezt kielégítjük a mindkét felet kielégítő intimitással, szinte már borítékolható egy kiegyensúlyozott, tartós kapcsolat. De hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban?

Mitől fog tényleg jól működni egy kapcsolat?

A következőkben konkrét tippeken keresztül is bemutatjuk, hogy a hétköznapokban mi mindent tudunk tenni azért, hogy egy hosszú távon is harmonikus kapcsolatban élhessünk.

Tanuljuk meg kifejezni magunkat!

Sok ellentét abból származik, hogy nem tudunk megfelelően kommunikálni, nem tudjuk, hogyan fejezzük ki magunkat úgy, hogy azzal ne bántsuk meg a másikat, de közben mégis átadjuk a gondolatainkat. Ha ennek képességét el tudjuk sajátítani – akár egy szakember segítségével egy párterápia vagy egyéni foglalkozás keretein belül –, akkor abból nemcsak a romantikus kapcsolatokban, de az élet minden területén profitálhatunk. Mindehhez persze egy nagy adag empátiára is szükségünk lesz, amit érdemes elővennünk, ha eddig nem tettük!

Fogadjuk el a konfliktusokat!

Azt gondolhatnánk, hogy a megfelelő kommunikáció egyben azt is jelenti, hogy nincsenek viták; de ez egyáltalán nem így van. Ha nem egy hollywoodi filmben élünk – márpedig nem –, akkor igenis lesznek súrlódások két ember között. Ezek azonban, ha helyén kezeljük őket, még előnyünkre is válhatnak mind egyéni, mind kapcsolatszinten. Ha bízunk egymásban és elkötelezettek vagyunk a kapcsolat mellett, akkor meg fogjuk tudni oldani a nehezebb időszakokat ugyanúgy, mint a kisebb nézeteltéréseket. A kulcs a fent említett helyes kommunikáció!

Ne feledjük az intimitást!

A szürke, hajtós, rohanós hétköznapok első áldozata általában az intimitás, ha párkapcsolatokról van szó. Fáradtság, stressz, fejfájás – ezek okozhatnak libidó-problémákat vagy egyszerűen csak kedvetlenséget is. Ezen az állapoton sokat segíthetünk életmódbeli változtatásokkal, például rendszeres testmozgással vagy az étrend megregulázásával. De ha gyors megoldásra van szükségünk, akkor a boom boom potencianövelőt is beveheti a páros férfi tagja. A boom boom előnye, hogy azonnal ad egy löketet a férfiasságnak, ami mindkét fél örömét szolgálja majd!

Adjunk teret!

Említettük már a határok szerepét. Ahhoz, hogy egyik fél se érezze fojtogatónak a kapcsolatot, ki kell alakítanunk egy helyes dinamikát ezen a téren. Töltsünk együtt annyi időt, ami mindkét félnek megfelel – ennek kidolgozása persze nem egyszerű, különösen, ha a páros két tagja más és más igényekkel rendelkezik. De a megfelelő kommunikáció és a kompromisszumkészség csodákra képes!

Koncentráljunk magunkra!

Sok ember hajlamos „elveszni” egy párkapcsolatban. Nem fejezi ki, hogy mit szeretne, nem hódol többé a hobbijainak, nem találkozik a saját barátaival, azaz elveszíti önmagát. Mindeközben pedig a kapcsolat sikerességén keresztül határozza meg a saját értékét. Ez azt jelenti, hogy ha kiegyensúlyozott a romantikus élete, akkor úgy érzi, minden rendben, ha pedig valamilyen probléma üti fel a fejét a kapcsolatban, azonnal mélyre zuhan, hiszen „minden elromlott”. Ezt nem engedhetjük meg magunknak!

Csak akkor tudunk ugyanis egészséges kapcsolatot kialakítani, ha mi magunk tisztában vagyunk a saját értékeinkkel, az önértékelésünk rendben van, és ha nem rendeljük alá magunkat a másik félnek. Ha a kapcsolat másik tagja is ugyanúgy egy kiegyensúlyozott viszonyra törekszik, akkor el is fogja mindezt várni tőlünk, hiszen egyenrangú félként szeretne velünk együtt lenni. Csináljuk tehát azt, amit szeretnénk, váljuk azzá, akik lenni szeretnénk, legyünk tisztában magunkkal – ebben is segítségünkre lehet egy szakember. Ha így teszünk, azt a kedvesünk is értékelni fogja!