h i r d e t é s

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljon el a rezsi?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mivel fűtsünk, hogy ne szálljon el a rezsi?

2022. augusztus 16. - 07:42

Az energiaárak elszabadultak. Eddig volt tartható a rezsicsökkentés. Most a rezsicsökkentés csökkentése van soron. De hogyan lépjünk, mivel fűtsünk, ha jön a hideg? Gáz, áram, fa? Mekkora költségből tudunk előállítani 1 kWh hőenergiát? Ha tényleg utánaszámolunk, egyáltalán nem mindegy, mivel fogunk fűteni. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Hogy mi lehet a jó megoldás, arról Pál Péter, energetikai szakembert kérdezte a Portfolio.

Véget ért Magyarországon az a nagyon kedvező helyzet, hogy az energiaárak nem követik a piaci változásokat és ezáltal az áremelkedés hatását nem kell megfizetnünk. 2022. augusztus 1-jétől a lakossági ügyfelek mérési pontonként, azaz az egyetemes szolgáltatásba regisztrált mérőóránként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, az efeletti fogyasztásra pedig úgynevezett "lakossági piaci ár" lesz érvényes. Ez az ár villamos áram esetében 70,1 Ft/kWh, míg gáz esetében 747 Ft/m3 lesz.

"Elöször meg kell értenünk az alapokat, hogy milyen energiaforrásból milyen hatékonysággal és mekkora költségen tudunk hőenergiát előállítani. Én most alapvetően azoknak fogok javaslatot tenni, akiknek a gáz és a villamos áram között kell, vagy tudnak választani. 1 kWh áram túlfogyasztás 70 forintba fog nekünk kerülni, míg 1 kWh hőenergia túlfogyasztása gáz esetében 75 forintba fog kerülni. Eddig a villamos áram háromszor drágább volt, mint a gáz. Most körülbelül egyforma az áruk. Ennek az árazásnak egyértelmű az üzenete. Bár első ránézésre majdnem egyforma lesz a gáz és az áram túlfogyasztás költsége, mégis azt mondom, minimalizálni kell a gázfogyasztásunkat." - mondta el Pál Péter.

A lakások energiahatékonysága kiemelt témája lesz a Lakáskiállítás klub programjának, ahol szakértők segítségével járjuk körbe a témát.


Hogyan szabadulhatunk meg a gázfüggőségtől? Mi a leghatékonyabb megoldás?

"Mivel 1 kWh hőenergiából gáz esetében az épületben maximum 80% hasznosul, már itt veszítünk 20%-ot a villamos árammal szemben, mert egy része füstgáz formájában távozik a kéményen, a másik részét rendszerhatékonytalanság formájában veszítjük el. Így valójában a 75 forintos gáz árából rögtön több mint 100 forint lesz. 1 kWh villamosárammal viszont 1 kWh hőenergiát tudunk előállítani, így itt ezzel a veszteséggel nem kell számolnunk, legyen szó elektromos radiátorról, fűtőpanelról, elektromos kandallóról, elektromos fűtőszálról a padlóban vagy a mennyezetben." (Portfolio)