h i r d e t é s

Most a Török Áramlatot akarták felrobbantani?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Most a Török Áramlatot akarták felrobbantani?

2022. október 14. - 07:34

Súlyos jelentést tett közzé a Kreml

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

A Török Áramlat gázvezeték felrobbantására készülő diverzánsokat tartóztattak le  - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Asztanában újságíróknak nyilatkozva. Szavai alapján, ahogyan az Északi Áramlat esetében, úgy most, a Török Áramlat kapcsán is az angolszász hatalmakra gyanakodnak, vagy legalábbis őket szeretnék láttatni az akciók mögött.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Asztanában újságíróknak ARRÓL NYILATKOZOTT, HOGY AZ OROSZ HATÓSÁGOK A TÖRÖK ÁRAMLAT GÁZVEZETÉK FELROBBANTÁSÁRA KÉSZÜLŐ DIVERZÁNSOKAT TARTÓZTATTAK LE.

Peszkov szerint a robbantást orosz területen szándékoztak végrehajtani a továbbra is működőképes gázszállítási útvonalon, amely

teljes terheléssel, óraműpontossággal működik.

Mint mondta, ebben

olyan erők érintettek, amelyek lehetséges eredetére (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) utalásokat tett.

A szóvivő a szavak értelmezését a sajtóra bízta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-i beszéde során az "angolszász" hatalmakat - vagyis az Amerikai Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot - vádolta meg az Északi Áramlat gázvezetéinek felrobbantásával. 

Putyin hétfőn, az orosz biztonsági tanács ülésén bejelentette, hogy nagy hatótávolságú, precíziós csapásokat rendelt el Ukrajna katonai, energetikai és kommunikációs létesítményei ellen, válaszul a Kijev utasítására "orosz területen" és "terrorista" módszerekkel elkövetett támadások ellen. A megtorlást elsősorban a Krími hídon elkövetett robbantás váltotta ki, de az elnök említést tett a zaporizzsjai atomerőmű ágyúzásáról, a kurszki atomerőmű távvezetékeinek felrobbantásáról, valamint a Török Áramlat gázvezeték egyik szakaszának levegőbe repítéséről tett kísérletről is.

Az orosz külügyminisztérium csütörtökön közölte, hogy az elmúlt napokban tiltakozását fejezte ki Németország, Dánia és Svédország moszkvai nagyköveténél, amiért nem érkezett válasz Mihail Misusztyin orosz miniszterelnöknek ezen országok vezetéséhez október 5-én intézett felhívására. Ebben a kormányfő arra támasztott igényt, hogy Oroszországot vonják be az Északi Áramlat gázvezetékpárok ellen elkövetett robbantások kivizsgálásába. A tárca kifogásolta, hogy ugyanakkor információk jelennek meg arról, hogy más országok, köztük az Egyesült Államok is részt vesznek a nyomozásban.

A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy amennyiben orosz szakértők nem vehetnek részt a folyamatban lévő vizsgálatban, Moszkva

abból a feltételezésből fog kiindulni, hogy az említett országoknak rejtegetnivalójuk van, vagy fedezik a terrorcselekmények elkövetőit.

A külügyminisztérium közölte:

Oroszország természetesen nem fogja elismerni egy ilyen vizsgálat áleredményeit, hacsak nem vesznek részt benne orosz szakemberek.

(MTI)/Portfolio