h i r d e t é s

Most a védőnők kerülhetnek a kormány célkeresztjébe

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Most a védőnők kerülhetnek a kormány célkeresztjébe

2023. május 31. - 08:57

Kamerákon is ellenőrizné őket az állam? Az új rendszerbe való átlépéshez az egész életüket nyitott könyvvé kéne tenniük a védőnőknek egy kikerült dokumentum szerint.

Július 1-jén veszi át az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, azonban az új rendszerre való átállással kapcsolatban elég súlyos aggályok merülhetnek fel a Népszava szerint.

"Az elmúlt egy hónapban a megyei kórházi főigazgatóságok először azt kérték az önkormányzatoktól, hogy jelöljenek ki kapcsolattartókat, akik segíteni fogják a védőnőket az új rendszerbe való átlépésben. Ezt követően különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek, illetve ellenőrizheti a gépkocsi- és számítógépadatait, de bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében" - mondta Eszes Béla Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke.

A Népszava birtokáab került adatbekérő lapon ez áll:

A munkáltató jogos érdek alapján kezeli a kamerarendszer által rögzített képmást.

Valamint:

A munkáltató jogos érdeke alapján ellenőrizheti a számítógép, internet, hivatali e-mail és telefon, a munkavállalóhoz tartozó személygépkocsi adatait.

A lapon egyébként a védőnőknek házastársuk és gyermekeik részletes adatait is meg kell adniuk (már ha vannak persze).

A lap kérdésére az Országos Kórházi Főigazgatóságtól azt válaszolták, hogy "nem kerül sor a helyiségek bekamerázására", és a gépjárművek, telefonok nyomon követéséréről sem született utasítás.

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke szerint a védőnőket folyamatosan tájékoztatják, és ő semmilyen adatlapról vagy hozzájárulás-kérésről nem hallott. Szerinte nem lesz nagy változás a rendszerben, ugyanott, ugyanolyan felszereltség mellett, ugyanazokkal a családokkal foglalkoznak majd a védőnők.

Arról viszont nem beszélt, hogy a jogszabály szerint, aki nem írja alá az új szerződését, annak nem jár végkielégítés, mivel a védőnők jogviszonya az átalakítás nyomán folyamatos marad. Márpedig a Népszava információi szerint, aki nem írja alá a hozzájárulásokat és nem tölti ki az adatlapokat, nem kap szerződést. (mfor.hu)