h i r d e t é s

Most dől el a sorsa a Balaton és a Velencei-tó idei vízszintjének

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Most dől el a sorsa a Balaton és a Velencei-tó idei vízszintjének

2023. március 11. - 11:26

A tavalyihoz hasonló lehet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje idén – írja a vg.hu az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése alapján.

Fotó: H. Szabó Sándor

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint míg január elsején a Balaton vízszintje 81 cm volt, a hónap végére elérte a 95 cm-t, köszönhetően a januári csapadékos időszaknak.

A vízszintemelkedés februárban is folytatódott, de már csak kisebb intenzitással, március 3-án a napi átlagos vízállás 101 cm volt – írja a lap.

A Velencei-tónál, az Agárdnál lévő mérőállomásnál év elején 70 cm-t mértek, de a csapadékos évkezdet itt is segített a vízszint emelkedésében.

A lap azt írja, hogy a tavalyihoz hasonló lehet idén is a Balaton és a Velencei-tó vízszintje, ha a vízgyűjtő területre érkező tavaszi csapadékmennyiség nem lesz olyan mértékű, hogy növelje a várható vízszintet.

A vízügy már korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a Balaton esetén a tó vízkészletének pótlására, vagy annak szinten tartására nincs mesterségesen kiépített lehetőség, így itt egyre nagyobb a jelentősége a többletvíztározásnak. (Portfolio)