h i r d e t é s

Nagyon nehéz hónapok várnak a magyarokra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyon nehéz hónapok várnak a magyarokra

2023. február 06. - 13:08

Decemberben jelentősen visszaesett a kiskereskedelmi forgalom, és Vámos György, az OKSZ főtitkára szerint a következő hónapok sem hoznak még pozitív fordulatot. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Szerinte a bolti infláció januárban tetőzhetett, azonban az év első felében csak lassú mérséklődésre lehet számítani a pénzromlás tekintetében. Úgy véli, ezzel a kormány előtt megnyílik a lehetőség, hogy az árstopok kivezetéséről döntést hozzon. - írja a Portfolio

Az idei első félév ugyanolyan nehéz lesz a vásárlóknak, mint amilyen a tavalyi év vége volt

– mondta a Portfolio-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a friss kiskereskedelmi adatok kapcsán.

Decemberben jelentősen visszaesett a kiskereskedelmi forgalom a KSH adatai alapján, miután az infláció évtizedek óta nem látott magasságba emelkedett, ami miatt zuhan a dolgozók bérének vásárlóereje.

A benzinárstop megszüntetése után már az üzemanyagforgalom sem mutat gyors növekedést, az élelmiszerfogyasztás zuhanása pedig a világgazdasági válság időszakát idézi.

Naptárhatástól megtisztítva az év utolsó hónapjában 3,9%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb visszaesést az élelmiszerfogyasztásban látjuk, itt már akkora a zuhanás, mint amit utoljára a 2008-2009-es világgazdasági válságot követően éltek át az emberek.

Vámos György szerint a bolti infláció januárban tetőzhetett, azonban az év első felében csak lassú mérséklődésre lehet számítani a pénzromlás tekintetében. Ez azt jelenti, hogy sok termék ára tovább fog emelkedni, de már nem olyan gyorsan, mint ahogy az elmúlt hónapokban – tette hozzá.

A bolti infláció mérséklődésével a kormány előtt megnyílik a lehetőség, hogy döntést hozzon az árstopok kivezetéséről

– vélekedett Vámos György, hiszen a csúcson az előttünk álló hónapokra már túl leszünk.

„Az árstop piactorzító hatásai egyre erősebbek. Ha nem vezetik ki végleg az árstopokat, akkor kényszerű okok miatt az a veszély fenyeget, hogy növekedhet az import részaránya mind az alapanyagokat, mind a késztermékeket illetően” – fogalmazott Vámos. Szerinte ezért a következő hónapokban időszerű meghozni a döntést az árstopok kivezetéséről. (Portfolio)