h i r d e t é s

Naponta egy teherautónyi műanyagszemét kerül az óceánokba - VIDEÓ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Naponta egy teherautónyi műanyagszemét kerül az óceánokba - VIDEÓ

2018. június 08. - 11:35

Ma van az Óceánok világnapja.

A tengereket, óceánokat - úgy, mint az egész Föld élővilágát - leginkább a globális éghajlatváltozás, a műanyagszemét és az orvvadászat fenyegeti. - írja az Infostart

Az óceánok a földi oxigén előállításának feléért felelősek és a szén-dioxid egynegyedét nyelik el, így nem csak az ott élő fajok, de az emberiség számára is rendkívül fontos szerepet töltenek be. A klímaváltozás, így a víz hőmérsékletének emelkedése azonban fölboríthatja ezt a rendszert. Ennek biztos jele, hogy

a korallzátonyok 70 százaléka már elpusztult, kifehéredett.

"Ha felmegy 30 fokra a vízhőmérséklet, akkor ezt nagyon rövid ideig tudják tolerálni a korallzátonyok, és elpusztulnak. Ha pedig a korallpolipok elpusztulnak, akkor hiába egészségesek az ott lévő halak, vagy rákok, azok is el fognak pusztulni, mert nem tudnak létezni ezek nélkül" - mondta az InfoRádiónak Németh Szabolcs biológus, búvár, az ELTE oktatója, a Magyar Tengerbiológiai Társaság elnöke.

Az éghajlat változás miatt gyengül a Golf áramlat. A University College London kutatóinak a közelmúltban megjelent tanulmánya szerint az északon lebukó, megforduló víz áramlásának ereje mérhetően gyengül.

Ha a 3 Celsius-fokot meghaladja a globális felmelegedés, az akár a Golf áramlat leállását és Európa időjárásának felborulását okozhatja

- mondta az InfoRádiónak Mika János éghajlatkutató, az Esterházy Károly Egyetem tanára.

"Ez az áramlás nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a déli területek energiatöbblete eljusson az északi területek nagyfokú energiahiányához, és így viszonylag élhető körülményeket teremtsen azon a területen és északon" - hangsúlyozta Mika János.

Naponta egy teherautónyi műanyagszemét kerül az óceánokba, ez azt jelenti, hogy 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a vízben.

Az évi 12 millió tonna műanyag pedig több Magyarországnyi méretű szemétszigeteket alkot – hívta fel a figyelmet Gálhidy László, a WWF Magyarország projektfelelőse.

"A szemét 80 százalékban a szárazföldről jut be, a folyók, vagy a szél szállítják a tengerbe, és 20 százalék az. ami a hajókról jut közvetlenül a tengerekbe. A hulladék jelentős része a világ óceánjainak bizonyos pontjain összegyűlik - ezért azok az áramlatok felelősek, amik futnak az óceánokban.

A Csendes-óceán északi térségében található a legnagyobb ilyen hulladéksziget, amely soksorosa Magyarországnak"

- emelte ki Gálhidy László. A halak és más tengeri állatok azonban nem csak a műanyag terhelés, hanem a túlhalászás miatt is pusztulnak. A napokban hozták nyilvánosságra a friss adatokat miszerint japán halászok idén eddig 333 déli csukabálnával végeztek, ebből 122 vemhes volt. (infostart.hu)