h i r d e t é s

Néhány évtized múlva bolygónk egyes részei lakhatatlanná válnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Néhány évtized múlva bolygónk egyes részei lakhatatlanná válnak

2022. április 13. - 07:32

Közeleg az idő, amikor egyre több helyen élhetetlenné válik a Föld.

a piros színű részek jelölik azokat a helyeket, amelyek az előrejelzések szerint* 2100-ra lakhatatlanná válnak, az oszlopok magassága pedig azt mutatja, hogy jelenleg hány ember él az adott területen.

Halálos hőség, elárasztott partszakaszok, erős hurrikánok, vízhiány – az éghajlati modellek azt mutatják, hogy az évszázad végére már sok helyen nem lesz lehetséges a jelenlegi élet. 

Berliner Morgenpost pedig a szemléltetés eszközéhez nyúlt, hogy demonstrálja, mennyire is komoly a helyzet. Készített ugyanis egy interaktív térképet arról, hogy 2100-ra milyen hatással lesz bolygónk egyes részeire a felmelegedésnek köszönhetően bekövetkező hőmérséklet- és tengerszint-emelkedés, vízhiány, valamint a trópusi ciklonok megszaporodása. (player.hu)

 

* A térkép – a szakértők figyelmeztetéseivel összhangban – 2,5-3 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel számol.

Visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését, a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – írják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói jelentéstervezetükben.

"Az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek azonban nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel."

A vizsgálatok szerint 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte, a jelentésben pedig hangsúlyozzák, hogy ha az átlaghőmérséklet tovább nő, a nedves hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján, amely ha tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését.

Az iparosodás előtti időszakhoz képest mostanra 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet a Földön – a 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezmény aláírói kötelezettséget vállaltak arra, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést jóval 2, de inkább 1,5 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti szinthez képest –, a Meteorológiai Világszervezet pedig januárban arra figyelmeztetett, hogy a globális átlaghőmérséklet akár 3-5 Celsius fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban, ha nem tesznek sürgősen lépéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Az IPCC jelentéstervezete szerint egy 3 Celsius-fokos felmelegedés esetén háromszorosára fog nőni az időjárás okozta elhalálozás kockázata Európában, különösen Közép- és Dél-Európában ahhoz képest, mint amennyit egy 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetén prognosztizálnak a kutatók.

Ha a Föld átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal melegedik, a bolygón élők 14 százaléka legalább minden ötödik évben súlyos kánikuláknak lesz kitéve, ha 2 Celsius-fokkal, akkor további 1,7 milliárdot érint majd a szélsőséges kánikula.

"A leginkább veszélyeztetettek a fejlődő országokban található trópusi nagyvárosokban élők lesznek, elsősorban Afrikában és Ázsiában, de Európa lakossága is meg fogja érezni a felmelegedés hatásait, a kontinensen jóval többször fognak előfordulni a szélsőséges időjárás okozta áradások az évszázad végéig."