h i r d e t é s

Nem szeretnének visszaülni az utolsó öt hétre a diákok az iskolapadokba

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem szeretnének visszaülni az utolsó öt hétre a diákok az iskolapadokba

2021. május 03. - 13:39

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a középiskolában és a felső tagozaton tanuló diákok, akiknek május 10-től ismét jelenléti oktatásban kellene részt venniük.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az ADOM Diákmozgalom petíciójában kiemelték, fontosan tartják, hogy ne kötelezhessenek senkit sem a jelenléti oktatással járó egészségügyi kockázat vállalására – írta az Index.

Követelésüket azzal indokolták, hogy a halálozások napi növekménye még mindig átlagosan 200 körül mozog, az indiai koronavírus-mutáció megjelenésével pedig a fiatalok is veszélyeztetve érezhetik magukat addig, amíg nem alakul ki az országos védettség.

Mivel a tanárok többsége csupán a védőoltások első adagját kapta meg, ezért szerintük rendkívül magas a kockázata annak, hogy május 10. után az iskolák fertőzési gócpontokká alakuljanak.

Az iskolanyitásról április 12. és 20. között több mint 35 ezer diákkal végeztek el egy országos közvélemény-kutatást, melyből kiderült, hogy a szülők 78 százaléka nem érzi biztonságosnak a gyereke iskolába küldését, a pedagógusok 72 százaléka nem akarja kockáztatni az egészségét, míg a diákok 86 százaléka attól tart, hogy a jelenléti oktatással nagy veszélyeknek tehetik ki hozzátartozóikat és saját magukat.

Mindezek apropóján követelik, hogy ne legyen kötelező május 10-től kezdődően a jelenléti oktatás, és fogadják el az iskolákban a járványhelyzetre hivatkozó szülői igazolásokat a tanév végéig.

Azt is el szeretnék érni, hogy ne számítsák bele az egy tanévre szóló 250 hiányzásba ezeket a távolmaradásokat, hiszen egészségüket kívánnák megvédeni, nem pedig igazolatlanul otthon maradni. (liner.hu)