h i r d e t é s

Nem tudni azoknak az uniós pénzeknek a sorsát, amelyeket az ukrajnai menekültek ellátásáért kapott Magyarország

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem tudni azoknak az uniós pénzeknek a sorsát, amelyeket az ukrajnai menekültek ellátásáért kapott Magyarország

2022. június 26. - 05:48

Sem a Karitatív Tanácsot alkotó hat nagy segélyszervezet, sem az ezen a körön kívül működő civil szervezetek nem tudnak semmit arról, érkezett-e Magyarországra uniós pénz kifejezetten az Ukrajnából útnak induló menekültek vagy az ukrán területen maradt emberek segítésére.

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt hangsúlyozta, hogy az állami támogatást mindig konkrét feladatok elvégzésére kapják, de azt nem tudják, honnan származik a pénz. A magyar kormánnyal állnak kapcsolatban, nincs közük hozzá, milyen forrásból tudja segíteni a munkájukat az állam – tette hozzá Romhányi Tamás.

Már áprilisban megérkezett Magyarországra az a mintegy 110 milliárd forint, amit menekültek támogatására szánt az EU. Igaz, Brüsszelben ezt az összeget korábban más magyarországi projektek utófinanszírozására szánták, csak a háborús krízis miatt „címkézték át”, vagyis a pénz jó részét eredetileg nem feltétlenül az Ukrajnából érkezettek segítésére lehetett felhasználni. Májusban viszont már arról döntöttek Brüsszelben, hogy Magyarország 8 milliárd forint pénzt kap gyorsított eljárásban kifejezetten a menekültek támogatására.

A hat legnagyobb segélyszervezetnek a háború kitörése után adott fél-félmilliárd forintos támogatáson túl a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkársága járult hozzá a menekülőket segítők költségeinek megtérítéséhez. Összesen kétmilliárd forintos keretből a máltaiak mellett támogatják az Ökumenikus Segélyszervezet, a református szeretetszolgálat, a munkácsi görögkatolikus egyházmegye, a baptista szeretetszolgálat, a katolikus Karitász és a jezsuita szolgálat tevékenységét is. (A támogatottak listájából hiányzik ugyanakkor több olyan kisebb-nagyobb civil szervezet, amely a válság kezdetekor sokat tett a menekültekért – olykor az állami apparátus helyett is.)

A segélyszervezetek munkája egyre inkább áthelyeződik az ukrán területeken maradtak körülményeinek javítását célzó segélyszállítmányok célba juttatására, illetve azoknak a családoknak a támogatására, amelyek tagjai hosszabb távon Magyarországon kívánnak maradni.

A Magyar Vöröskereszt Záhonyban még nem zárta be a két egészségügyi ellátópontját, az ország több pontján működtet befogadóközpontokat, ahol segélyeket, étkezést biztosítanak a menekülteknek és támogatják őket az adminisztratív nehézségek leküzdésében. Győri szervezetük például egy kárpátaljai pár házasságkötését segítette a menedékes papírok intézésével. Közben pedig keresőszolgálatot működtetnek, hogy az egymástól elszakadt családtagok megtalálhassák egymást, és a háborús területeken hálózatuk egyfajta üzenetközvetítő szerepet is vállal a sebesültek, hadifoglyok és menekültek, illetve családtagjaik között. 

"Eddig csaknem 800 000 menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, akiket elláttunk élelmiszerrel, szállással és gyógyszerrel. Biztosítjuk a gyermekek oktatását és a felnőttek munkavállalását. Magyarok tízezrei fogadtak be otthonaik elhagyására kényszerült menekülteket, gyűjtöttek adományokat és dolgoztak önkéntesként. Eközben küldtünk és továbbra is fogunk küldeni Ukrajnának humanitárius segélyt, segítséget, élelmiszert, üzemanyagot és orvosságokat." - írta június 15-én Orbán Viktor, Radoslaw Sikorski, volt lengyel külügyminiszternek. (Népszava)