h i r d e t é s

A kormány tudományellenes politikájának árnyékában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

A kormány tudományellenes politikájának árnyékában

2019. március 02. - 10:03

Ismerve a Magyar Tudományos Akadémia áldatlan helyzetét, megindulhattak a találgatások, hogy mégis milyen indítékok vezérelhetik Orbánékat, hogy hadjáratot indítsanak a tudományok, de még inkább a tudományos élet független (értsd nem fideszes) tagjai ellen? Nem bonyolult kérdés, mégis első körben pár dolgot tisztázni kell.

Magyar Tudományos Akadémia - Forrás: MTI

Ha eddig nem is vettük a lapot, a Fidesz igenis diktatúrát épít. Mivel Orbán Viktor saját képességeiből képtelen volna olyan elismerést elérni, amit mások egy élet kemény munkájával, és ami még fontosabb, tehetséggel érték el. Marad hát az erőszakos módszer.

Sokakban azért is ismerős érzéseket kelthet az akadémia feletti viharfelhők megjelenése, mert hasonló folyamat játszódott le a CEU körül: a kormányzat kötötte az ebet a karóhoz, miközben szolidaritásáról biztosította az intézményt a tudományos élet színe-java. A CEU mellett annyian álltak ki, hogy szó szerint világtérképen lehetett ábrázolni az egyetem ellehetetlenítésével szemben felszólalókat, és az MTA mögött is felsorakoztak akadémikusok, egyetemi oktatók és tudományos intézetek a világ minden tájáról. /24.hu/

Már a CEU-botrány idején világos volt a stratégia. Az, hogy az egykori Soros ösztöndíjasok ördögnek kiáltották ki jótevőjüket nem csupán a nép antiszemita hajlamaira építő akció volt. Sőt – bár ez hihetetlennek tűnik – ez mindössze kedvező mellékhatása a kampánynak. A cél igen egyszerű volt. Mint ismeretes, a Közép-európai Egyetem által biztosított végzettség világszínvonalú. És titok, hogy a Fidesz prominensei is Soros támogatásával hízhattak bele kényelmes bársonyszékeikbe.

Azonban az idő felettük is eljárt, és félő az új generációra vár a feladat, folytatni az ország irányítását. Ez viszont a Fidesznek nem igazán tetszik. Féltékenyen őrzik hatalmukat. Elvetélt ötletbörzéik során rájöttek, hogy csak úgy tudják megtartani egyeduralmukat, a valóban kompetens versenytársakat kiszorítani a játékból, ha megfosztják azokat a versenyképes tudás megszerzésétől. És láss csodát, a CEU elleni kampány sikeresnek bizonyult.

Ez azonban nem volt elég. E hadjárat következő csatája az MTA küszöbön álló és minden valószínűség szerint bekövetkező bedarálása.

Palkovics László sem véletlenül vehetett fel a semmiért 800 ezres fizetést. Ugyan hányan lehetnek ilyen elnézőek még egy kormányzati képviselő esetében is?

A tudás hatalom, és a kormány nem akarja, hogy másnak is legyen hatalma, így hangzik Kovács Márta írásának címe. Mindössze annyival egészítenénk ki, hogy a tudatlanságban tartott nép versenykorlátozó tevékenység. A gazdaságtudomány zsargonjával élve kartellezés. Azt pedig bűncselekménynek kell tekintenünk akár van rá törvényünk, akár nincs.