h i r d e t é s

Novák Katalin megérkezett Kijevbe

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Novák Katalin megérkezett Kijevbe

2022. november 26. - 09:45

Lengyelországból utazott vonattal az ukrán fővárosba a köztársasági elnök.

Novák Katalin - A kép illusztráció! - Forrás: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Szombat reggel megérkezett Kijevbe Novák Katalin köztársasági elnök, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására utazott el az ukrán fővárosba.

Az éjszakai vonatutat követően szombat reggel megérkezett Kijevbe Novák Katalin köztársasági elnök, ahová Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására utazott el – értesült diplomáciai forrásból az atv.hu.

Az államfő ukrajnai látogatásáról elsőként az Index értesült. Novák Katalin az eredeti tervek szerint először Lengyelországba utazott repülővel, ahonnan vonattal ment tovább Ukrajnába.

A február 24-én kitört orosz–ukrán háború óta a mostani a legmagasabb szintű magyar látogatás Ukrajna fővárosába. A magyar kormány egy szerda este közzétett határozatban közölte, hogy elkötelezett Ukrajna pénzügyi támogatása mellett.

Egyben utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy azonnali hatállyal kezdjen tárgyalásokat Ukrajnával annak a 18 milliárd eurós pénzügyi támogatásnak az ügyében, amelyet az Európai Unió biztosítana az országnak. A Magyar Közlönyben megjelent határozat utasítja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon a „18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”.

Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

Szívügye a kárpátaljai magyarság helyzete

A magyar államfő kinevezése óta szívügyének tekinti a kárpátaljai magyarság sorsát, nemrég kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

Múlt hétvégén pedig Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével találkozott.

A legerősebb fegyverünk a magyar szív, és nekünk erre a magyar szívre van szükségünk ahhoz, hogy a békét meg tudjuk nyerni

– írta közösségi oldalán Novák Katalin. Hozzátette: „Mi, magyarok, a nehéz helyzetekben mindig összefogunk, mert tudjuk, ahol a szükség, ott a segítség. Ez a jövőben is így lesz!”

Telefonos tárgyalás Orbán Viktorral

Idén júniusban az ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélt telefonon, akkor Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó.

A beszélgetés után az ukrán elnök Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, meghívta a magyar miniszterelnököt Ukrajnába. A látogatás azonban mind ez idáig nem valósult meg. (Index)