h i r d e t é s

November 6-án kezdődik a Héttorony Fesztivál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

November 6-án kezdődik a Héttorony Fesztivál

2021. október 28. - 14:30

Építészeti kiállítások, koncertek, fényfestészet és táncház is várja a közönséget november 6. és 21. között kilenc helyszínen határon innen és túl a Héttorony Fesztiválon.

Forrás: Táncház Egyesület

A fesztiválon az építészet, a költészet, a zene és a tánc találkozik össze Makovecz Imre tereiben - mondta el Kiss Ferenc művészeti vezető a programokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: az építészeti tárlatok mellett gyerekprogramok, megzenésített versek, előadások és kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek majd a fesztiválon. Fellép mások mellett a Duna Művészegyüttes, Palya Bea, a Bagossy Brothers Company és a Tárkány Trió.

Az idei nyitókoncert a szlovéniai Lendván lesz, majd helyszínként szolgál Kakasd, a göcseji Bak, Százhalombatta, Makó, Sárospatak, Kolozsvár, Budapest és Dubajban a világkiállítás Magyar Pavilonja. Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész elmondta, hogy minden évben új tematika alapján rendeznek tárlatokat. Idén többek között Makovecz Vándorkiállítás, Az Ötödik homlokzat, amit a Jóisten és a madarak is látnak, valamint Makovecz Imre merített képes albuma címmel láthatnak az érdeklődők anyagokat, emellett Sevillától Dubajig címmel tartanak majd vetített képes előadást november 7-én Kakasdon.

Dubajban november 19-én Lajkó Félix és Pál István Szalonna Duó, november 21-én Lajkó Félix és a Volosi ad koncertet. November 20-án a hagyományok szerint megkoszorúzzák Makovecz Imre emléktábláját a Villányi út 8. szám alatt születésnapja alkalmából. Aznap este a fesztiválzáró gálakoncerten átadják a Makovecz Imre-díjakat, majd a Duna Művészegyüttes, a Göncöl zenekar, Novák Péter és az Etnofon, valamint a Duna Szimfonikus Zenekar lép színpadra Budapesten a Nemzeti Táncszínházban. Az est karmestere Makovecz Pál.     

Az épület előterében november 5. és 20. között Makovecz Imre rajzai, tervei és épületmakettjei láthatók A világban benne van a Teremtő című tárlaton. A fesztiválon Kolozsváron többek között Herczku Ágnes és a Banda, Sárospatakon Laposi Julcsi gyerekműsora, Bakon Resti Kornél-koncert, Makón az Ephemere Duó, Százhalombattán Szabó Balázs Bandája is várja a közönséget. A sajtótájékoztatón bemutatták Kiss Ferenc Kötelékek című kötetét, amelyben többek között a Vízöntő és Kolinda együttesek történetére emlékezik vissza, valamint Jávorszky Béla Szilárd Kása Béla fotográfusról szóló könyvét is. (MTI)