h i r d e t é s

Orbán taktikája bevált

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Orbán taktikája bevált

2016. március 12. - 13:56
0 komment

Vajon Európa szembe tud-e szállni a saját erős embereivel keleten? – teszi fel a kérdést a Foreign Policy Magazine amerikai szaklap, hozzátéve, hogy gyengül a demokrácia, csak éppen az EU nem tesz semmit ellene.

Fotó: 168ora.hu

A térségben ma éppen olyan államok szegik meg az unió értékeit és szabályait, amelyek annak idején tülekedtek, hogy bekerüljenek - írja a 168ora.hu.

A lap szerint a legszélsőségesebb példa erre talán Orbán Viktor, aki illiberális demokráciát akar kiépíteni. Ám Brüsszel nem igazán tud fellépni ellene. Hiába indított 2012-ben három vizsgálatot is, nincs megfelelő jogi mechanizmus, no, meg a politikai akarat is hiányzik, így ezek az eljárások édeskevés eredmény hoztak.

Bár a Bizottság később úgy fogalmazta meg, hogy rendszerszintű problémákról volt szó, kiderült, hogy az EU lehetőségei korlátozottak, ha be kell avatkozni egy ország alkotmányos ügyeibe.

Hogy Orbán taktikája bevált, annak az az egyik oka, hogy nem kell egységes ellenállással szembenéznie. Az unión belül nincs egyetértés abban, hogy a közös hatáskör kiterjed-e a belügyek felügyeletére is.

A nagy kérdés az, hogy létrejöjjön-e az igazi politikai szövetség, vagy legyen a cél csupán a tagok gazdasági fellendülésének támogatása? Akik a nemzeti szuverenitást tartják az összefogás pillérének, azzal érvelnek, hogy a szervezet éppen eleget tett Magyarországon a demokrácia szavatolására.

Szerintük aki ennél többen akar, az már az adott kormányokat igyekszik megbuktatni. Ugyanakkor a két éve bevezetett új mechanizmus sem tartalmaz bármiféle újfajta szankciót, ezért nem kell a lengyeleknek izgulniuk.

Az EU úgy állítja be, hogy sikertörténet volt a magyarokkal lezajlott civakodás. Múlt decemberben az igazságügyi biztos azt közölte az Európai Parlamentben, hogy a jelek szerint nem fenyegeti rendszer szinten semmi veszély Magyarországon a jogállamot.

A Bizottság szóvivője pedig azt állította, hogy konkrét eredményeket hozott a párbeszéd. Az unió akkor tudna hatékonyabban érvényt szerezni az alapelveknek, ha közösen lépne fel, ha nem lenne annyira megosztott – Oroszország, a menekültválság, a folyamatos gazdasági gondok miatt.

A bajok része, hogy a politikusokat csak saját választóik tudják felelősségre vonni, senki sem felelős az európai normákért. Egyre több tagállam dönt a külön út mellett a migránsválságban, a populisták pedig mind jobban megerősödnek, így kevés az esély, hogy Brüsszel több hatalomhoz jut. Képes ugyan korlátok közé szorítani az illiberális irányzatokat, de azok megállítása továbbra is a polgárok feladata marad.

(Forrás: Szelestey Lajos/Klubrádió)

 

168ora.hu