h i r d e t é s

Összeütközhet az Androméda-galaxis a Tejútrendszer fénylő csillaghalmazaival

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Összeütközhet az Androméda-galaxis a Tejútrendszer fénylő csillaghalmazaival

2020. augusztus 30. - 09:28

Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolnunk, hiszen az esemény nem azonnal fog megtörténni, hanem több milliárd év múlva, viszont így is egészen érdekes az a felfedezés, amivel bebizonyították, hogy a legközelebbi galaxis bizony vészesen közelít felénk.

Androméda-galaxis - Forrás: Sci-News.com

A Hubble űrtávcső legutóbbi felvételeivel az asztronómusok az Androméda-köd körül található hatalmas glóriát vizsgálták, amiről kiderítették, hogy a jövőben összeütközhet a Tejútrendszer hasonló objektumaival.

A galaxisok általában csillagok millióit tartalmazó lapos lemezként tarkítják az univerzumot, azonban ez nem igazán pontos megfogalmazás, ugyanis a csillaghalmazok környéke óriási gömb formát ölt magára, amelyek gázzal és plazmával vannak megtelítve.

Ezek az alakzatok több százezer fényéves távolságokra nyúlnak ki a galaxisok középpontjából, az egyetlen probléma velük, hogy nagyon nehéz az azonosításuk, mivel az őket felépítő molekulák viszonylag kevés sugárzást bocsájtanak ki magukból.

Tanulmányozásukhoz a csillagászok a sokkal távolabbi objektumokból érkező szűrt fényeket elemzik, amihez legjobb forrásként a rendkívüli fényerősséggel rendelkező kvazárok szolgálnak, de annyira kevés van belőlük, hogy néha csak egy-két ilyen égitest helyezkedik el a vizsgálandó galaxis és a Földön lévő távcsövek között.

Az Androméda esetében igazán szerencsésnek érezhetik magukat a kutatók, mert nem kevesebb mint 43 kvazár segíti munkájukat a glória detektálásában. A Hubble Kozmikus Eredetvizsgáló Spektrográf (COS) készülékkel ezen kvazárokból származó ultraibolya sugárzást analizálhatják, ezáltal megfigyelhetik, miként nyeli el őket az Androméda-galaxis halója.

Az asztronómusok rájöttek, hogy a glóriának különleges, réteges struktúrája van – lényegében gázból álló, héjszerű képződmények süllyednek egymásba. Találtak hatalmas mennyiségben lebegő nehezebb elemi részecskéket is, amelyek a szupernóva-robbanások puskaporának számítanak.

"Rábukkantunk a belső héjra, ami nagyjából félmillió fényév kiterjedésű lehet, és sokkal bonyolultabb és dinamikusabb, mint azt először feltételeztük. A különbség valószínűleg a galaxis lemezében található szupernóvák aktivitásának köszönhető, melynek következtében közvetlenül érintett ez a belső réteg." - magyarázta Nicolas Lehner, a kutatás vezetője.

A csillagászok rájöttek arra is, hogy a a külső héjak jóval távolabbra érnek el, mint azt előzőleg saccolták, a glória ugyanis egyes pontokon akár 2 millió fényév széles is lehet.

Az Androméda halója cseppet sem veszélytelen, mivel teljesen energiájával a Tejútrendszer glóriája felé tart. A két galaxis körülbelül négymilliárd év múlva ütközhet össze, a folyamatok pedig úgy tűnik, elkezdődhettek, habár még csupán a korai fázisban lehetünk. (liner.hu)