h i r d e t é s

Polt Péter nem tagadta, hogy nem volt szabályos a Vodafone-üzlet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Polt Péter nem tagadta, hogy nem volt szabályos a Vodafone-üzlet

2023. március 30. - 05:39

De nem lép a felvásárlás miatt.

Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2021. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadásának általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 29-én. - Forrás: MTI/Kovács Attila

A Vodafone-üzletről nem készült magyar nyelvű adásvételi szerződés, pedig a nemzeti vagyonról szóló törvény előírja, hogy az állami szerződéseket magyarul kell kötni, a magyar jog alapján, hogy vita esetén hazai bíróság járhasson el. Magyar nyelvű szerződés híján ennek a Vodafone-üzlet nem felel meg.

A szocialista Tóth Bertalan a 24.hu cikke szerint ezért Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy írásbeli kérdés útján megtudja:

indítanak-e semmisségi pert a Vodafone megvásárlása miatt?

A politikus szerint Polt Péter válaszában nem tagadta, hogy ne lenne törvénybe ütköző a szerződés.

„Az ügyészi kereset indításának két együttes feltétele van, a közérdek sérelme és a semmisség. Az írásbeli kérdésben hivatkozott, a nemzeti vagyon gyarapítására irányuló tranzakció alapján a közérdek sérelme nem merül fel, ezért a hivatkozott ügyészi fellépésre nincs jogalap” – írta Polt Péter, aki a semmisségi ok fennállásáról ugyanakkor hallgatott.

Tóth Bertalan újabb kérdéseket tesz fel Poltnak. 

  • Miből gondolja azt, hogy hogy egy veszteséges cég (Vodafone Magyarország) 49 százalékos üzletrészéért 323 milliárd forint közpénz kifizetésével összefüggésben a közérdek sérelme nem merülhet fel? 
  • Miből gondolja, hogy az a nemzeti vagyont gyarapította?

(rtl.hu)