h i r d e t é s

Price Márton Péter megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Price Márton Péter megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát

2023. május 16. - 13:21

Magyar siker a Mount Everesten

Price Márton - Forrás: atv.hu

Márton két nappal ezelőtt, május 14-én ért fel az Everest csúcsára oxigénpalack használatával. Ezzel ő lett a hatodik magyar, aki elérte a világ tetejét. 29 évesen ő a legfiatalabb teljesítő a magyarok között.

Price Márton Péter édesanyja, Price Beatrix az atv.hu-nak azt mondta, ma délelőtt kapták a hírt, hogy fiuk leért az alaptáborba. Az édesanya megkönnyebbült, úgy fogalmazott: fia „túl van a veszélyen.” 

Márton az egyedüli magyar, aki valaha feljutott a Manaszlu igazi csúcsára 

Beatrix elmondása szerint Márton gyerekkorában megmászta a Mátrát, a Bükköt és a Börzsönyt is, de két évvel kezdett el igazából hegyet mászni. Az első himalájai hegye a 6119 méter magas Lobuche volt, tavaly szeptemberben pedig megmászta a Manaszlunak az igazi csúcsát. A 8163 méteres hegyre Márton első magyarként jutott fel. 

„Tavaly nagyon kedvezőek voltak az időjárási viszonyok, és Mártonnak Pa Dawa serpával együtt sikerült felérnie az igazi csúcsra, ami egy nagyon nagy teljesítmény volt, hiszen Márton volt az első magyar, aki felért oda. A serpájának is életében először sikerült feljutnia a Manaszlu igazi csúcsára, annak ellenére is, hogy a Mount Everestet már 25-ször megmászta addigra” – mesélte a büszke anyuka az atv.hu-nak. 

A Manaszlu után a Mount Everest 

Márton elhatározta, hogy idén a Mount Everest csúcsáig fog felmászni, és ez így is lett. De ne szaladjunk ennyire előre. 

Márton édesanyja lapunknak elmesélte, hogy a fia Londonban él és az üzleti világban dolgozik. A munkahelyéről megpróbált egy 8 hetes útra elkéredzkedni, azonban erre nem volt lehetősége, de három hétre elengedték. Így hát Márton a munka mellett készült fel a kihívásra, hónapokon keresztül egy oxigénsátorban aludt és az Altitude Centre nevű magaslati edzőteremben készült, így ez lehetővé tette számára azt, hogy ilyen rövid idő alatt elérhesse az Everest csúcsát. 

Márton végül május 3-án érkezett meg az Everest nepáli alaptáborába, majd 11 nappal később, május 14-én elérte a csúcsot. 29 évesen ő lett a legfiatalabb magyar hegymászó, akinek sikerült ez az elképesztő teljesítmény, a magyarok közül pedig hatodikként érte el a világ tetejét. Serpája pedig immár 26. alkalommal mászta meg a Mount Everestet, amivel beállította az eddigi világcsúcstartó Kami Rita serpa Guiness-rekordját.

„Amikor felértek a csúcsra, csodálatos idő volt, az égiek velük voltak. Azon az éjszakán gyönyörű csillagos ég alatt másztak, és reggel gyönyörű napsütésben értek fel a csúcsra. Aztán visszafordultak, és egy éjszakára a négyes táborban ragadtak egy hatalmas hóvihar miatt, de szerencsére volt oxigénjük elég. Elmondásuk szerint aludni sem tudtak, de aztán másnap visszaindultak. Nemrég kaptuk a hírt, hogy szerencsésen megérkeztek az alaptáborba és túl vannak a veszélyen” – számolt be róla Márton édesanyja, Beatrix.  

Édesanyja elcsukló hangon mondta el, hogy nagyon büszke a fiára

Price Beatrix elárulta, hogy amikor a fia felmászott a Manaszlu igazi csúcsára, akkor megígértették vele, hogy többet nem megy fel a Himalájára. Márton ekkor azt mondta, hogy csak egyre még. „Mi már akkor tudtuk, mi lesz az az egy” – idézte fel. 

Az édesanya azt is elmondta az atv.hu-nak, hogy az elmúlt hétben alig aludtak valamit a férjével, ugyanis kaptak egy nyomkövetőt a telefonjukra, amivel követni tudták Márton útját, de az időeltolódás miatt éjszaka kellett jobban figyelni. „Amikor egy óráig nem mozdult a vonalka, az ember fejében a legrosszabb rémálmok suhantak át, hogy hogyan fagyott oda, milyen gleccser vitte el és a többi. De aztán reggel mikor az ember felébredt, mindig látta, hogy valami jó történt és tovább haladtak” – idézte fel az aggodalommal teli pillanatokat Beatrix. 

„Nagyon vegyes, amit érzek. Ez egy fantasztikus teljesítmény, fantasztikus kitartás van benne. Nem is tudom elképzelni, hogyan tudott 15 órán keresztül mászni, mínusz 20-30 fokokban” – mondta lapunknak elcsukló hangon Beatrix. Hozzátette, azt is, hogy örülne, ha fia többet nem vállalkozna ilyen veszélyes kalandra, azonban a mászóbarátaik már figyelmeztették, hogy valószínűleg nem ez volt az utolsó. (atv.hu)