h i r d e t é s

Pusztulás fenyegeti a szomszéd országot - Kiszivárgott a horvát elnök válságterve

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Pusztulás fenyegeti a szomszéd országot - Kiszivárgott a horvát elnök válságterve

2018. május 08. - 10:17

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő új demográfiai csomaggal készül a kormány elé állni, hogy megoldja Horvátország súlyos népesedési válságát. 

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a Sándor-palotában találkozik Áder Jánossal 2017. szeptember 12-én. - Kép forrása: Kisbenedek Attila/ AFP

A pontos intézkedésterv hivatalosan még nem ismert, a Vecernji list lapnak kiszivárogtatott információk alapján azonban a csomag a fiatalok munkalehetőségeinek javítására, a hajléktalanok lakhatási és munkalehetőséggel való megsegítésére, illetve az elmaradott területek felzárkóztatására, ezáltal pedig az elvándorlás megállítására koncentrál. - írja a Portfolio

Horvátország egyike azoknak az országoknak, ahol a legnagyobb problémát okozza az elnéptelenedés. A demográfiai válság súlyosságát jól mutatja, hogy az ENSZ közzétett becslése szerint az évszázad végére a jelenlegi 4,1 millió környékéről 2,5 millió közelébe csökkenhet a népesség. 

Az utóbbi években ráadásul még rosszabbá vált a helyzet, ugyanis Horvátország 2013-as EU-s csatlakozása óta egyre nagyobb méretet ölt az elvándorlás: a legfrissebb adatok szerint csak Németországban és Ausztriában 450 ezer horvát állampolgár dolgozik, a horvát összlakosság tíz százaléka. Mindeközben a természetes népességfogyás problémája sem látszik javulni, tavaly ugyanis 17,6 ezerrel több ember halt meg, mint ahány született.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő korábban többször is hangot adott aggodalmának, hogy miközben a kormány semmit nem tesz, Horvátország szép lassan teljesen elnéptelenedik.

Kitarovic, megelégelve a tétlenséget, a napokban új demográfiai intézkedéscsomagot készített, amelyet rövidesen a kormány elé terjeszt. Egyelőre hivatalosan nem ismert, hogy mik a pontos intézkedések, a Vecernji list horvát lapnak azonban kiszivárogtak részletek. Ezek alapján az államfő egy olyan csomaggal állhat elő, amely elsősorban a fiatalok családalapításának segítésére, illetve a fejletlen vidéki területek felzárkóztatására koncentrálna, hogy a helyiek ne vándoroljanak el a munkalehetőségek hiánya miatt.

  1. A terv belenyúlna a határozott munkaidejű szerződésekbe, amely elterjedt gyakorlatnak számít Horvátországban, főleg a fiatalok körében. A fix időre szóló szerződések egyik nagy hátránya, hogy hosszú távon nem tesz lehetővé egy olyan kiszámíthatóságot, amely a családalapításhoz elengedhetetlen.
  2. Emellett az állam lakhatási és pénzügyi támogatást nyújtana a családalapításban gondolkodó fiataloknak, illetve azoknak is, akik a válság, illetve egyéb körülmények miatt elveszítették állásukat és ezzel lakhelyüket is. A cél, hogy segítsenek talpra állni ezeknek az embereknek, hogy utána képesek legyenek önmagukról gondoskodni.
  3. A lakhatási és egyéb támogatás összege magasabb lenne az olyan területeken, ahol súlyosabb probléma az elnéptelenedés.
  4. Pozitív diszkriminációt alkalmaznának a kisgyerekes anyákkal szemben a munkavállalás terén, vagyis olyan ösztönzőket vezetnének be (például adókedvezmény), amelyek révén a munkáltatók számára vonzóbbá válna az újdonsült anyák alkalmazása.

Az államfő várhatóan a közeljövőben prezentálja majd a demográfiai csomagot az országgyűlésnek, ahol a kormánykoalíciónak kell majd döntenie arról, hogy a korábbi - többnyire inkább kozmetikázó - intézkedések után végre beleállnak-e egy átfogó demográfiai programba. Vagy folytatódik a tétlenség, miközben szép lassan kiürül Horvátország.

(N1) / portfolio.hu