h i r d e t é s

Radioaktív kígyók lepték el a fukusimai atomerőművet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Radioaktív kígyók lepték el a fukusimai atomerőművet

2021. szeptember 12. - 10:46

Horrorfilmekbe illő élőlények élnek az atomkatasztrófa sújtotta erőmű közelében.

A kép illusztráció! - Forrás: Euronews

Kilenc évvel a 21. század egyik legnagyobb atomkatasztrófáját követően tudósok meg szerették volna tudni, miként formálódott a radioaktív sugárzásban dúskáló környék ökoszisztémája.

Összesen kilenc darab japán patkánysikló fajhoz tartozó kígyót gyűjtöttek be, amelyekre ragasztószalaggal GPS nyomkövetőket, valamint sugárzás intenzitását mérő dozimétereket szereltek – olvasható a The Guardian riportjában.

Megfigyelték, hogy az állatok viselkedését jelentősen befolyásolta a magas szintű radioaktív sugárzás, ami életmódjukra is kihatott. Nem csupán a hüllők, hanem az erdőségekben élő emlősök egyaránt megszenvedték az incidenst, amely miatt több száz kilométeres körzetből evakuálták az embereket.

A kutatók kimutatták, hogy a radioaktív izotópok koncentrációja nem egyenletesen oszlott el, hanem aszerint, hogy milyen terepen szóródtak szét, így például az alacsonyabb fekvő térségekbe több került belőlük.

A kígyókra szerelt eszközök segítségével megállapították, hogy a fukusimai atomerőmű veszélyzónája sokkal komplexebb annál, mint azt korábban feltételezték, ezért a jövőben további kísérleteket szeretnének végrehajtani az ökológiai károk felmérése céljából.

Ha minden a tervek szerint alakul, hamarosan végigpásztázhatják a potenciálisan élhető területeket is, így kideríthetik, mennyi az esélye annak, hogy a közeljövőben ismét emberek költözhessenek a kopár, kihalt körzetbe. (liner.hu)